Πέμπτη, 27 Ιούνιος 2019 09:03
Aνδρέας Κολαΐτης

Ανδρέας Κολαΐτης
Πτυχιούχος ΤΕΙ - Αθήνας, τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων

Για την «τιμή των όπλων» ή τιμή στα όπλα της πατρίδας;

Γράφει ο Ανδρέας Κολαϊτης (Τεχνολόγος Εφαρμογών Τουρισμού)

 Για την «τιμή των όπλων» ή τιμή στα όπλα της πατρίδας;

Ο αρχαίος Έλληνας ποιητής Όμηρος αναφέρει στα έπη του (9ος – 8ος αιώνας π.Χ ) ότι η κοινωνία (του) είναι κοινωνία της ντροπής, καθόσον οι ομηρικοί ήρωες θεωρούσαν ύψιστο αγαθό την απόλαυση της τιμής και της δημόσιας εκτίμησης και όχι το να έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους πράττοντας σύμφωνα με τη γνώμη των θεών!

Μ’ αυτή την οπτική γωνία ... αφουγκράστηκα (προσπάθησα ν ‘αντιληφθώ) το πιο κάτω αντίγραφο επιστολής ενός Κεφαλονίτη πολεμιστή, (Νικόλαος Καββαδίας) που μοιράστηκε μαζί μου ο συγχωριανός από τα Κομιτάτα – Ερύσου, Υποστράτηγος (ΤΘ) ε.α, Γιώργος Ευαγγελάτος :

Εν Μπιζανιώ, 20 Φεβρουαρίου 1913

Αγαπητέ Συνάδελφε,

Σε χαιρετώ,

Σε, που θα έχης την τύχη να ανοίξης το πέλμα του όπλου αυτού, θα εύρης την πεντάρα αυτή και να πάρης ένα τσι- γάρο, να το καπνίσης στην υγεία μου. Το όπλο αυτό το έφερα επί πέντε έτη. Το δόξασα και με δόξασε και τώρα αναγκάζομαι να το εγκαταλείψω, λόγω τραυματισμού μου.

Πέρασα τόσες και τόσες στιγμές και δεν το εγκατέλειψα και εάν η Πατρίς σε χρειασθή, να το τιμήσεις.

Νικ. Καββαδίας

Κοθρέας – Ένωσης Κεφαλληνίας Τούτη η επιστολή βρέθηκε το 1920 από τον Λάμπη Ν. Βολονάκη, λοχία (ΠΖ) στον Α’ λόχο του 17ου Συντάγματος του Ελληνικού Στρατού, ενώ υπηρετούσε την θητεία του κατά την διάρκεια του Ελληνο-Τουρκικού πολέμου (1919 – 1922) στην Μικρά Ασία.

Συγκεκριμένα αποσυναρμολογώντας για να καθαρίσει το τυφέκιο του, βρήκε εντός του κοντακίου (πίσω τμήμα ενός ντουφεκιού) το εν λόγο σημείωμα μ’ ένα ελληνικό νόμισμα (πεντάρα) κολλημένο πάνω του!

Αυτά τα φύλαξε μέχρι την επιστροφή του στην πατρίδα και τα παρέδωσε στην «Ιστορική & Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδας» στην Αθήνα.Όπως είναι γνωστό τοις πάσι το τυφέκιο είναι διαχρονικά ο καλύτερος φίλος του στρατιώτη που δεν πρέπει με τίποτα να αφήσει από τα μάτια του.

Κάποια τυφέκια δεν απογοήτευσαν ποτέ τον κάτοχο τους! Έδωσαν εκείνο το συγκριτικό πλεονέκτημα σε ώρες κρίσιμες, κέρδισαν μάχες, «κράτησαν» πολιτικούς στην καρέκλα τους, κοντολογίς πρόσφεραν δόξα και τιμή στο γένος των Ελλήνων!

Aν ανατρέξει κανείς είτε στο λεξικό της κοινής νεοελληνικής του Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη είτε στο λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Γεωργίου Μπαμπινιώτη όσον αφορά τον ορισμό: «για την τιμή των όπλων» αυτά αποδίδουν :

για την καλή φήμη του στρατού και μεταφορικά για την υπόληψη ή την αξιοπρέπεια κάποιου/ας, για υποχώρηση, συμβιβασμό ή ήττα, κατά την οποία τηρούνται τα προσχήματα, ώστε να διαφυλάσσεται η αξιοπρέπεια τού ηττημένου.

“Για την τιμή των όπλων”: to keep up appearances, for the sake of appearances, go through the motions, to save face, to preserve one's dignity, to preserve one's honor.
Με απλά λόγια ... like keep fighting when you know you are going to lose no matter what!

Ωστόσο η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στις έννοιες: «για την τιμή των όπλων» και στο «τιμή στα όπλα της πατρίδας» είναι πρόδηλως και έγκειται / επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων!

Η ανησυχητική ωστόσο διαπίστωση των καιρών μας –παρά την αντιπροσωπευτική ένδειξη που πηγάζει από το σημείωμα του Κεφαλονίτη μαχητή, όσον αφορά σ το διαχρονικό πνεύμα και στην μαχητικότητα που διακρίνει τον Έλληνα στρατιώτη- είναι η επιχειρούμενη εκ των έσω απόπειρα από άπατριδες διεθνιστές να μειώσουν το φρόνημα (του) παρά τις συσσωρευμένες απειλές ... εξ ανατολών (Τουρκία)!Πηγές:

http://www.ellinikos-stratos.com/thiteia/vasiki_3.asp

http://www.nhmuseum.gr/el/poioi-eimaste/i-istoriki-kai-ethnologiki-etaireia-tis-ellados/

https://www.leksiko-ellinikon.gr/index.php?instance=categories&id=10&word_id=2392

http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/history/epos/page_004.html

https://www.youtube.com/watch?v=mL7DMjS8ugc&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2C6bT3S1qP-gb7X7hir-cWkzncQXd6wON2I0nBsMsYSefhIO1dJEFptVw

 

Xειροκίνητο τυφέκιο: LeeEnfield (Χώρα προέλευσης: Ηνωμένο Βασίλειο), 1914 - 1956 

Ημιαυτόματο τυφέκιο: M1 Garand (Xώρα προέλευσης: ΗΠΑ), 1936 - 1960