Κυριακή, 22 Ιούλιος 2018 23:15

Το οχυρό Μπαταρία στην Κεφαλονιά (εικόνες)

Ιταλική-Γερμανική Βάση βαρέων πυροβόλων του 2ου παγκόσμιου πολέμου.Το οχυρό Μπαταρία η στα Ιταλικά Batteria (σημαίνει πυροβολαρχία)

Βρίσκεται στο βορειότερο σημείο της Κεφαλονιάς στο ακρωτήρι Δαφνούδι, κοντά στο χωριό Αντυπάτα Ερυσσου και στο Φισκάρδο. Απέναντι από το ακρωτήρι Δουκάτο (της Κυράς) της Λευκάδος.
Την κατασκεύασαν Ιταλικές δυνάμεις. Άπο εκεί ο Ιταλικος στρατός έλεγχε την προσβάση στην Ιθάκη, Αιτωλοκαρνανιά, και την Λευκάδα.
Μετά την συνθηκολόγηση το 1943 και την βίαιη απομάκρυνση των Ιταλών οι Γερμανοί επέκτειναν τη βάση με έργα, κατασκεύασαν υπόγειες αποθήκες και στρατώνες.

Μέ την κατάρρευση του Γερμανικού Κράτους και την φύγει τους από την Κεφαλονιά οι Γερμανοί ανατίναξαν ένα μέρος από την βάση, αργότερα έγινε ένα δυστύχημα με δυο νέους από την περιοχή που σκοτώθηκαν από ανατινάξει πυρομαχικών.
Ακόμα υπάρχουν οι ανατιναγμενες βάσεις των πυροβόλων και οι οχυρωματικες υπόγειες στοές. Μέχρι το 1955 υπήρχαν τα πυροβόλα όπου πουλήθηκαν από το κράτος για παλιοσίδερα, τότε μαζί και τα κανόνια από το φρούριο της Άσσου.
Θα ευχαριστήσω τον Μάκη και την Λίλιαν Χαροκοπου για την ξενάγηση στην περιοχή της ΕΡΥΣΣΟΥ.

“ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ”

Γιώργος Αποστολάτος