Πέμπτη, 21 Ιούνιος 2018 15:09

Τα χωριά της Εικοσιμίας στην Κεφαλονιά που δεν σώζονται σήμερα

Ο οικισμός των Τζιφάτων βρισκόταν βορειοανατολικά των Λουρδάτων σε απόσταση περίπου δυο χιλιομέτρων, εκεί που σήμερα βρίσκεται η αναστηλωμένη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής .

Στον πίνακα της απογραφής που έγινε το 1583 επι Ενετών ( Κεφαλληνιακά Σύμμικτα του Η.Τσιτσέλη τομ.Β) , φαίνεται ότι κατοικούνταν από 139 ανθρώπους . Ο Παναγής Αυγουστάτος στο βιβλίο του « Εκκλησίες στη Λειβαθώ» αναφέρεται σε σχετική παράδοση που διασώζεται σχετικά με την αιτία εγκατάλειψης του το 1636 , όποτε κτίστηκαν τα Λουρδάτα. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν την παράδοση το χωριό εγκαταλείφθηκε γιατί το καταράστηκε ο Άγιος Γεράσιμος , λόγω της κακής συμπεριφοράς των κατοίκων προς εκείνον .

Ωστόσο παρόμοια παράδοση σώζεται και για το χωριό που υπήρχε έξω από το σημερινό Καρούζα δίπλα από τον γνωστό χείμαρρο που συχνά πλημμυρίζει κατά τους χειμερινούς μήνες . Προφορική παράδοση που μου έχουν διηγηθεί παλιοί χωριανοί ανέφερε ότι κάποτε ο Άγιος Γεράσιμος περιπλανώμενος στην περιοχή ζήτησε νερό για να ξεδιψάσει από πολλά σπίτια του χωριού αυτού αλλά κανένα δεν του έδωσε εκτός από το σπίτι της Καρολίνας Μηλιαρέση . Γι’ αυτό και ο Άγιος καταράστηκε το χωριό , το οποίο το παρέσυρε ο χείμαρρος . Το μόνο σπίτι που διασώθηκε ήταν αυτό της οικογένειας Μηλιαρέση και η εκκλησία της Αγίας Κυριακής . Ίσως να πρόκειται για το χωριό Καρουσάτα που βρισκόταν στην Εικοσιμία και στην Ιστορία της Κεφαλονιάς του Γεωργίου Μοσχόπουλου ( τομ.Ά σελ.162) αναφέρεται στην ομάδα των χωριών που δε σώζονται σήμερα και εμφανίζονται για πρώτη φορά τον 17ο αιώνα . 

Η εκκλησία λοιπόν της Αγίας Κυριακής έξω από το Καρούζα πάνω από το δρόμο Αργοστολίου - Πόρου κτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα ( ερείπια της σώζονται και σήμερα) σύμφωνα με μια πηγή ήταν ιδιωτική της οικογένειας Λουκάτου ( Γεώργιος , Βάιος ,Χαρίλαος ,Χαράλαμπος , Αλφρέδος ) από τον Καραβάδο που την κατείχαν έως το 1953 . Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες των κατοίκων των Ποριαράτων ανήκε στην οικογένεια Νικολάου Μηλιαρέση ( Τζαπόλου ) όπως και το σπίτι που πρόσφερε νερό στον Άγιο και γλίτωσε από την πλημμύρα , το οποίο σώζεται έως σήμερα . Η εκκλησία γιόρταζε στις 7 Ιουλίου και την καμπάνα της είχε δωρήσει ο Σπύρος Αθανασάτος ( Μαλάνης ) από τον Καραβάδο .

Πηγές : Ηλία Τσιτσέλη , Κεφαλληνιακά Σύμμικτα τομ.Β 
Γεωργίου Μοσχόπουλου , Ιστορία της Κεφαλονιάς τομ.Α 
Παναγη Αυγουστάτου , Εκκλησίες στη Λειβαθώ 
Ιωσήφ Παρτς , Κεφαλληνία και Ιθάκη 


Σταματούλα Ν.Καλλιβωκά

Φωτ.Αγία Παρασκευή Τζιφάτων ( Λουρδάτα)