Πέμπτη, 21 Ιούνιος 2018 15:08

20 χρόνια από τον εντοπισμό του ναυαγίου του βρετανικού υποβρυχίου "Περσέας" στην Κεφαλονιά (βίντεο)

Στις 6 Δεκεμβρίου 1941 το υποβρύχιο του βρετανικού ναυτικού «Περσέας» (Royal Navy submarine "HMS Perseus") βυθίστηκε ανοικτά του νοτιοανατολικού άκρου της Κεφαλονιάς, από πρόσκρουση σε θαλάσσια νάρκη κατά τη διάρκεια περιπολίας στην επιφάνεια. Τον Δεκέμβριο του 1997 εντοπίστηκε από ομάδα δυτών με επικεφαλής τον Κώστα Θωκταρίδη. 
 
Το υποβρύχιο αναπαύεται στον βυθό του Ιονίου σε μέγιστο βάθος 52 μέτρων, σε όρθια θέση σχεδόν άθικτο, με σχεδόν όλο το πλήρωμα του ακόμη σε αυτό, σιωπηλό, αποτελώντας ένα απόκοσμο θέαμα αλλά και μια χρονοκάψουλα της ταραχώδους περιόδου του μεγαλύτερου πολέμου που αντίκρισε η ανθρωπότητα. Είναι μια υπενθύμιση για τα πάθη και την αγωνία που υποφέρουν όλοι οι λαοί σε καιρό πολέμου, αγώνα για τη ζωή και την επιβίωση (μόνο ένας επέζησε από σύνολο 61 ναυτικών), αλληλεγγύη και αυτοθυσία (πλήθος ντόπιων απέκρυψαν και φυγάδευσαν τον επιζήσαντα για 18 ολόκληρους μήνες, διακινδυνεύοντας τις ζωές τους και αυτές των οικογενειών τους). 
 
 
 
Μετά από 76 χρόνια από τη βύθιση και 20 χρόνια από τον εντοπισμό του, μια επίσκεψη σε αυτό μας υπενθυμίζει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος, όχι μόνο από την θάλασσα και τα υπόλοιπα στοιχεία της φύσης, αλλά και από τον ίδιο τον άνθρωπο. 
Μας υπενθυμίζει όμως και την επικράτηση της ζωής που πάντα επιστρέφει καθώς το ναυάγιο - υγρός τάφος για τον άνθρωπο, είναι σήμερα ένας τεχνητός ύφαλος - λίκνο της θαλάσσιας ζωής. 
 
Είναι ένα μνημείο από το παρελθόν και ένα δίδαγμα για το μέλλον..  
 
 
Τηλέμαχος Μπεριάτος 
Αυτοδύτης 3 αστέρων CMAS