Κυριακή, 24 Ιούνιος 2018 23:11

Πότε οι Δηλινάδες εμφάνισαν τα Γαλλικά καπέλα, τα οποία είχαν αποσπάσει από τους Γάλλους το 1798

Τον Σεπτέμβριο του 1798 η Ρωσία είχε στείλει στο Ιόνιο ναυτικές δυνάμεις υπό τον ναύαρχο Ουσακώφ και άρχισε την σταδιακή κατάληψη των Επτανήσων.

Οι γαλλικές δυνάμεις στο νησί, δεν αριθμούσαν περισσότερο από 320 άντρες, υπό την διοίκηση δυο Γάλλων λοχαγών. Γαλλικά τμήματα, διέφυγαν προς την Παλική και από εκεί, με μικρά πλοία προσπάθησαν να περάσουν στις ακτές της Πάργας. Όμως μικρό Γαλλικό άγημα, με επικεφαλής έναν λοχαγό, κινήθηκε από το κάστρο του Αγίου Γεωργίου προς το κάστρο της Άσσου, δια μέσου της ορεινής περιοχής Ποταμιάνας (όπως λεγόταν τότε) δηλαδή από τα Φαρακλάτα, Δηλινάτα, Φάλαρη, προς Πύλαρο και Άσσο. Οι σκληροτράχηλοι και πάντα φιλοπόλεμοι Δηλινάδες, είχαν στήσει ενέδρα στην θέση όπου σήμερα υπάρχει το γεφύρι του Μαρίνου , στον δρόμο προς Φάλαρη. Σημειώθηκε μάχη, αλλά ο λοχαγός βλέποντας το πλήθος των Δηλινάδων να αυξάνει και να τους κυκλώνει, ήρθε σε συμφωνία μαζί τους. Οι ένοπλοι αντάρτες πήραν τα όπλα και τις στολές του Γαλλικού τμήματος και τους άφησαν να φύγουν προς την Πύλαρο. Γράφει χαρακτηριστικά ο Ιωσήφ Πάρτς στο βιβλίο του "Κεφαλληνία και Ιθάκη. Γεωγραφική Μονογραφία" : «…..η Γαλλική φρουρά , πλησιάζοντος του ρωσοτουρκικού στόλου εκένωσε την πρωτεύουσα και τμήμα αυτής , υπεχώρει προς το απρόσβλητον φρούριον της Άσσου, περιεκυκλώθη καθ΄οδον εν τω μέσω του όρους, εν τω στενώ του Μονοδενδρίου, υπό του ορεινού λαού…»

Όμως , τα γαλλικά στρατιωτικά καπέλα, δεν είχαν χαθεί , παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν περίοδοι τρομοκρατίας κατά την αγγλοκρατία. Και οι πάντα «έτοιμοι για μάχη» συγχωριανοί μου, τα επανεμφάνισαν την πιο κατάλληλη στιγμή. Διαβάζουμε από το ημερολόγιο του Διονυσίου Ποταμιάνου : «…τον Οκτώβρη του 1912 , έγινε η επιστράτευση για τον πόλεμο τον ελληνοτουρκικό που έφερε την λευτεριά σε Μακεδονία και την Ήπειρο. Θυμάμαι την κάθοδο των Δηλινάδων από το χωριό τους στο Αργοστόλι για να καταταχτούν. Πέρασαν τη μεγάλη γέφυρα με τραγούδια και μουσική, ενώ πολλοί επίστρατοι φορούσαν γαλλικά καπέλα , που πριν εκατό και τόσα χρόνια τα είχαν αποσπάσει ο παππούδες τους, από τους Γάλλους στρατιώτες. Οι άνθρωποι της δουλειάς βγήκαν στους δρόμους και τους χειροκροτούσαν. …Όταν έγινε ο ελληνοτουρκικός πόλεμος το 1912, φοιτούσα στην τρίτη τάξη του σχολαρχείου…» .

Ορέστης Καππάτος
Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης