Πέμπτη, 19 Ιούλιος 2018 00:44

Η Μάσκαρα Μουσοποριαράτων το 1952 !

Ένα χρόνο πριν τον καταστροφικό σεισμό του 1953 το χωριό μας διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία Μάσκαρα . Την οργάνωσή της αναλαμβάνει πενταμελής οργανωτική επιτροπή που αποτελούνταν κυρίως από τους μεγαλύτερους άντρες του χωριού που διέθεταν εμπειρία από παλιότερες διοργανώσεις όπως ο Παναγής Γεωργόπουλος ( Πακιόλος ) , ο Σπύρος Ποδηματάς ( Σπυλάκης) , ο Νικόλαος Μηλιαρέσης ( Τζαπόλος) κλπ .


Όπως ήταν το έθιμο ως ντάμες « ντύνονταν» νεαροί του χωριού . Μήνες πριν οι γυναίκες του χωριού κεντούσαν τα γελεκάκια των καβαλιέρων και έραβαν τα καρναβαλίστικα! Μουσική θα έπαιζαν κάποια άτομα από την μπάντα του Αργοστολίου , οι οποίοι όμως επειδή τους είχαν χωρίσει με αποτέλεσμα να είναι διασπαρμενοι σε όλες τσι Μασκαρες στα χωριά , είχαν θυμώσει κι έπαιζαν παράφωνα στις πρόβες . Τότε ο Τζαπόλος πρότεινε να καλέσουν και τη ληξουριώτικη μπάντα ! Οι Ληξουριώτες αριβάρησαν σύσσωμοι κοντά 30 άτομα ! Το τι έγινε δεν περιγράφεται ..Οι Αργοστολιώτες ακούγοντας τους Ληξουριώτες αναγκάστηκαν να παίζουν κι αυτοί καλά ! Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία ! Από όλα τα χωριά τση Κεφαλονιάς ήρθαν να τη θαυμάσουν ! Η μάσκαρα απαρτιζόταν από 8 ζευγάρια και χόρευαν καντρίλιες , λαντσιέρες , γαϊτανάκι ! Φυσικά δεν έλειπαν και οι Ευρωπαϊκοί χοροί ! Τόσο που ζήλεψαν οι Βαρτσαμάδες και κατέβηκαν κι αυτοί στα χαμηλά να διασκεδάσουν λέγοντας με τη χαρακτηριστική προφορά : « Ωρέ δεν πηαίνουμε κι εμείς κάτου στα Μουσοποριαράτα που χορεύουνε το κουτουπωτό ?»


Ά φωτογραφία : στους όρθιους από αριστερά - Νικολής Γεωργόπουλος ( Του Κανέλου ) , Σοφιανός Γεωργόπουλος, Φιλιππάτος ?, Διονύσης Ποδηματάς (Τσάπας) 5ος ,6ος , 7ος άγνωστοι , τέρμα δεξιά Φώτης Μανέτος . Οι ντάμες από αριστερά : άγνωστος , Κώστας Γαλιατσάτος , Παναγής Ποδηματάς ( Τσιπίρης) , άγνωστος , Σπύρος Καλλιβωκάς, Νίκος Καλλιβωκάς , άγνωστος , άγνωστος .


Β ´ φωτογραφία : η επιτροπή για την υποδοχή - έρανο και το καρφίτσωμα των φύλλων με το λογότυπο της Μάσκαρας - από αριστερά Θέλμα Γεωργοπούλου, Διονύσης Ποδηματάς, άγνωστη , Μπούτσικα , Χρυσάνθη Γαλιατσάτου .

 

Σταματούλα Ν. Καλλιβωκά