Πέμπτη, 19 Ιούλιος 2018 01:13

Η Βουβή εβδομάδα. Ιδανική για μια Κεφαλονίτικη Μπουγάδα

Τούτη την εβδομάδα (των Βαίων) την έλεγαν Βουβή γιατί δεν είχε Χαιρετισμούς.

 

Οι νοικοκυρές άρχιζαν το καθάρισμα του σπιτιού, τα ασβεστώματα στις αυλές και στα δέντρα, έφτιαχναν τα κουλουράκια για να έχουν όσο γίνεται λιγότερες δουλειές την Μ. Εβδομάδα, όπου έβαφαν μόνο τα αυγά την Μ. Πέμπτη και για να έχουν ελεύθερο χρόνο για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Το καθάρισμα του σπιτιού άρχιζε πάντα με την Μπουγάδα, κατέβαιναν κουρτίνες ,κεντήματα ,σεντόνια ασπροκέντια και ότι άλλο έπρεπε να φρεσκαριστεί για να ξαναμπεί στη θέση του. Μοσχοβολισμένο !!!

Άς βάλουμε λοιπόν κι εμείς μια Κεφαλονίτικη Μπουγάδα !!!

Πάμε στη στέρνα που είναι ή Σγούρνα.
Ανάβουμε φωτιά ,βάζουμε την Πινιάτα με το νερό πάνω στην Πυροστιά.
Σαπουνίζουμε με Πράσινο Σπιτικό σαπούνι τα ρούχα κατά κατηγορίες
Πρέπει βεβαίως να είναι (και ήταν τότε) όλα βαμβακερά.
Ύστερα παίρνουμε μια Κόφα και τοποθετούμε... κάτω κάτω τα ξεσκονοσφουγγαρόπανα (κοινώς πατσαβούρες) ,από πάνω βάζουμε ένα διαχωριστικό , και τα σκουρότερα κυρίως τραπεζομάντηλα πετσέτες κ.λ.π.

Βάζουμε λινό διαχωριστικό και πάνω τοποθετούμε όλα τα λευκά, πάνω πάνω διπλό διαχωριστικό και πάνω βάζουμε στάχτη και μπόλικο δεντρολίβανο.

Δεντρολίβανο έχουμε ρίξει και στο νερό τής Πινιάτας πού εν τω μεταξύ βράζει. Με ένα δοχείο ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό νερό πάνω από την στάχτη ώστε να διαπεράσει τα ρούχα χωρίς να χυθεί από τα πλάγια τής Κόφας.

Τα αφήνομε όλη νύχτα να ευεργετηθούν από το  θολόσταχτο και πρωί πρωί καλό ξέπλυμα και άπλωμα.

Ή Μοσχοβολιά απαράμιλλη!!!

Το σίδερο το αφήνω σε σας ...Κουράστηκα με την μπουγάδα!!!

Μαρία Αμπατιέλου