Πέμπτη, 19 Ιούλιος 2018 01:03

Σήμερα πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Θεοτόκου Θεμάτων. Δείτε την ιστορία της

Σε μια καταπληκτική τοποθεσία μέσα στα βουνά της Πυλάρου, με μαγευτική θέα, κοντά στα χωριά Μακρυώτικα & Δρακοπουλάτα, είναι κρυμμένο το πολύ σημαντικό Μοναστήρι της Παναγίας Θεμάτων.

Πανηγυρίζει την Νια Τρίτη και εν τάχει ας γράψουμε λίγα ιστορικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Τσιτσέλη , αναφέρεται ως Μονή ανήκουσα σε οικογένεια Καλλιβωκά στις αρχές του 1600. Σε αυτά τα χρόνια μαρτυρείται ως θέση «εις του Καλλιβωκά» αντί «Θέματα». Το 1649 είχε περάσει στην οικογένεια Καρούσου, οπότε ο Κάμιλλος Καρούσος την παρεχώρησε στον ιερομόναχο Γαβριήλ Βαλλιάνο για να συστήσει κοινόβιο. Σε έγγραφα του 1750, η Μονή είχε αρκετά μεγάλη περιουσία και σημαντικά έσοδα. Στις αρχές του 19ου αιώνα , μνημονεύονται δυο μετόχια της, το ένα εξ αυτών του Αγίου Ιωάννη στην Αγ. Ευφημία.
Επίσης κατείχε εκτεταμένες εκτάσεις γης για βόσκηση αιγοπροβάτων, αλλά και 325 ρίζες ελιές. Στα 1805 είχε 40 μοναχούς και έσοδα 3846 πιάστρα, ενώ στα 1899 έσοδα 10.000 δραχμών. Στα πιο κοντινά μας χρόνια, δεν θα μπορούσε κάποιος να μην αναφέρει την σημαντική συμβολή του Παπά Γιάννη Αμίτση, για την διάσωση, ανάδειξη και επέκταση του Μοναστηριού.

Στην εκκλησία διατηρείται, τόσο το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο, όσο και αρκετές από τις παλιές εικόνες. Η πιο σημαντική από αυτές, η «Παναγία των Θεμάτων», λιτανεύεται κάθε Τρίτη του Πάσχα. Μέσα στο εκπληκτικό πουρναρόδασος που περιβάλει την Μονή γίνεται μοναδικό πανηγύρι. Και κάτι τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό. Σε συμβολαιογραφική πράξη του Φεβρουαρίου 1545 του Ζακύνθιου νοτάριου Θ. Παρίση, τα «Θέματα» αναφέρονται ως χωριό.

Είναι μια πολύ σημαντική πληροφορία που θα μπορούσε να «δέσει» με την εξήγηση του όρου «Θέματα» την οποία δίνει ο Κωνσταντίνος Σάθας στο βιβλίο του «Έλληνες στρατιώται εν τη Δύσει» …Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…..

Ορέστης Καππάτος
Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & ΙθάκηςΟι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο, είναι από παλιότερες αναρτήσεις των μελών μας Αγγελικής Μαρκέτου, Αθενάκης Αλεξάνδρας & το αρχείο του Τάσου Καββαλιεράτου.