Παρασκευή, 19 Απρίλιος 2019 08:13

Ένα ξεχασμένο έθιμο την παραμονή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη

Στην αποψινή βραδιά, στο νησί μου, αλλά πιστεύω και σε πολλά άλλα μέρη της πατρίδας μας τις περασμένες δεκαετίες, αναβίωνε ένα έθιμο που οι άνθρωποι τηρούσαν με ευλάβεια.

 

Ποιο ήταν αυτό?

Να μαζεύουν από τον εξωτερικό τους χώρο ρούχα, παπούτσια και γενικά όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα, επειδή ήταν παραμονή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

-Μάσε (μάζεψε) γιε, ούλα τα σκουτιά (ρούχα) από τη δέμπλα (σχοινί που τα απλώναμε), μην έρτουν (έρθουν) oι άγγελοι και μας πάρουνε μαζί τους ήταν η φράση της νόνας μου κάθε τέτοια μέρα!

Κι έτσι, εμείς τα παιδιά, με περισσή φροντίδα, αναφταώναμε (εξαφανίζαμε) τα πάντα από τα μπαλκόνια και τις αυλές μας και κλεινόμαστε στα σπίτια μας μπονόρα (νωρίς) μην περάσουν οι αρχάγγελοι με τα σπαθιά τους και μας πάρουν.

Το όνομα του αρχάγγελου Μιχαήλ σημαίνει "Ποιος (Είναι) ΄Ομοιος Θεού", και θεωρείται ως ο βασιλιάς των αγγέλων, το δε όνομα του αρχάγγελου Γαβριήλ σημαίνει ότι "Ο Θεός είναι η δύναμή μου" και είναι αυτός που, με λίγους άλλους, αναφέρονται στην Αγία Γραφή.

Χρόνια πολλά σε όλους όσοι γιορτάζουν αύριο αλλά και χρόνια πολλά και καλή δύναμη στην πολεμική μας αεροπορία η οποία μας προστατεύει με την παρουσία της.

Σημείωση: Πάντως εγώ, απόψε, θα το τηρήσω ξανά, θα φυλάξω τα πάντα μέσα στο σπίτι!

Efstathia Komita‎