Κυριακή, 19 Ιανουάριος 2020 01:17

Ξαναγυρνώντας στα παλιά.... Μιχαλιτσάτα 1961

Ξαναγυρνώντας στα παλιά....1961..!!!

 

Τούτες τις μέρες προπαραμονή της Αγίας Μαρίνας στο χωριό γινόταν οργασμός προετοιμασιών για το επίσημο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας .....17 Ιουλίου.!!!!

Πρωτοστατούσαν οι κυρίες του χωριού Μαρία Κουτουφά - Λαμπίρη, ΖαΪρα Μιχαλίτση, Θεία Μαρίνα Γκιόλμα, Άννα Μιχαλίτση, Λαμπρούλα Βαλσάμου, Ευγενία Αλεξανδροπού- λου, Μαρία Καραντινού, Μαρίνα Βαλσάμου, Ευδοκία Βαλσάμου, Μαρίκα Γκιόλμα, Ανδριάνα Μαζαράκη, Μαρία Βαλσάμου - Μάτζου και πολλές άλλες κυρίες και κοπέλες του  τότε χωριού, που δεν μου έρχονται στο μυαλό τώρα..,...

Χτύπαγαν προκλάμο την καμπάνα και μαζευόντουσαν στην εκκλησία το απογευματάκι για να πλύνουν τα πλακάκια, τα στασίδια, τους τοίχους, τα σκαλοπάτια, το ιερό... να καθαρίσουν με μπράσο τα μανουάλια, τα καντήλια,, τους δίσκους και ότι άλλο μπακίρι και μπρούντζο... να πλύνουν και να σιδερώσουν τα τραπεζομάντιλα και ότι άλλο ιερό ύφασμα.!!

Δουλειά, χαμόγελα και αστεία..και όλα για τη Χάρη της Αγίας τους ...!!!

Δεν έχω στο αρχείο μου φωτογραφία αυτών των όμορφων σκηνών...βρήκα όμως μια φωτογραφία αυτής της εποχής στα Κηπούργια που φαίνεται η Ζαίρα η Μιχαλίτση, ο Καλόγερος Ευθύμιος και η Θεία Μαρίνα η Γκιόλμα...έτσι για να θυμηθούμε πως ο κόσμος τότε χαιρόταν και χαμογελούσε με πολύ απλά πράγματα...!!Νίκος Βάλσαμος‎ στην ομάδα facebook Μιχαλιτσάτα.......το όμορφο χωριό μας...!!!!