Σάββατο, 23 Ιούνιος 2018 14:42

To Πανηγύρι στην Ιερά Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου στα Θέματα (εικόνες - βίντεο)

Με λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα το πρωί η θεία λειτουργία και η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Θεμάτων Πυλάρου.

Μετά το πέρας της λιτανείας που συμμετείχε η φιλαρμονική Σάμης"Θέμος Αμούργης" και πλήθος κόσμου, ακολούθησε μεγάλο γλέντι στον προαύλιο χώρο της Μονής με φαγητό , παραδοσιακή μουσική και χορό.Η Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Θεμάτων Πυλάρου είναι αρχαιοτάτη Μονή κτισμένη σε μαγευτική τοποθεσία σε δάσος από δέντρα πρίνων κοντά στα Μακρυώτικα. Το όνομά της οφείλει στον αρχηγό "Θέματος" της Κεφαλληνίας (τοπικό Διοικητή του νησιού), που είχε την έδρα του στην περιοχή.

Κατά μία λαϊκή παράδοση, στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας προσέτρεχαν και ζητούσαν επίλυση όσοι είχαν θέματα (προβλήματα), που τους απασχολούσαν (αρρώστιες, θανατικά, δικαστήρια, φυλακίσεις κ.τ. λ. ). Η Μονή τα τελευταία χρόνια ανοικοδομείται εκ βάθρων. Η εικόνα της Παναγίας εορτάζεται πανηγυρικά την Τρίτη του Πάσχα (Παναγία Πορταϊτισσα Αγίου Όρους) καθώς και στις 15 Αυγούστου (Κοίμησις της Θεοτόκου) με πάνδημη συμμετοχή.


Φωτογραφίες - βίντεο Γιώργος Αποστολάτος