Δευτέρα, 16 Ιούλιος 2018 23:06

Με λαμπρότητα η λιτανεία της Κυράς των Σισσίων στην Ευαγγελίστρια, στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου (εικόνες)

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα η λιτανεία του θρόνου της θαυματουργής εικόνας της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Σισσίων στο μπόργκο του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου, στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας.
 
 
Η λιτανεία ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στα Βλαχάτα και περνώντας από στρωμένους με ροδοπέταλα δρόμους της Λειβαθούς, κατέληξε στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, ο οποίος ήταν Μητροπολιτικός της πόλης της Κεφαλονιάς (κάστρο Αγίου Γεωργίου) μέχρι το 1757.
 
Ένα έθιμο που ανάγεται στα χρόνια της Ενετοκρατίας με πρώτη επίσημη καταγραφή το έτος 1676. Η Κυρά των Σισσίων θα παραμείνει για 21 ημέρες στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας που στέκει αγέρωχος στο λόφο του Άη - Γιώργη αγναντεύοντας το Ιόνιο , από την εποχή της ηγεμονίας των Τόκων.
 
Παλαιότερα η λιτανεία γίνονταν απευθείας από την Ιερά Μονή των Σισσίων στο κάστρο, η παράδοση όμως λέει ότι κάποτε, μια ξαφνική καταιγίδα στο δρόμο για το κάστρο ανάγκασε τους πιστούς  να βρουν καταφύγιο στην Αγία Μαρίνα και από τότε η διαδρομή έχει ενδιάμεσο σταθμό στα Βλαχάτα.

Φωτογραφίες Διονύσης Φραγκισκάτος