Σάββατο, 25 Μάιος 2019 10:43

Σήμερα πανηγυρίζει το εκκλησάκι του Ζωοδότη στην Λακήθρα.

Μετό τον καταστρεπτικό σεισμό του 1953 ο ναός παρέμεινε ερειπωμένος ώσπου την δεκαετία του 1990 επισκευάσθηκε και αναπαλαιώθηκε δαπάνες των παιδιών του Αείμνηστου Ευαγγέλου Φωκά.

 

Η εκκλησία άνηκε στην οικογένεια Φωκά και παρεχωρήθηκε στην κεντρική εκκλησία της ενορίας των Φωκατων τον Άγιο Ιωάννη το 1943 όπου έγινε μετόχι του με τον τότε εφημέριο της ενορίας Χαράλαμπο Κατεβάτη και επίτροπο τον Σπυρίδωνα Φωκά.

Ίσως είναι η μοναδική εκκλησία του νησιού όπου πανηγυρίζει την Κυριακή των Μυροφόρων.

Μυροφόρες ήταν οι γυναίκες που ακολουθούσαν τον Ιησού μαζί με την Παναγία , ήταν μαζί την ώρα της Αποκαθήλωσης και φρόντισαν να αλέίψουν με μύρο , το σώμα του Ιησού .

Όταν ο Ιωσήφ και ο Νικόδημος ζήτησαν και έλαβαν από τον Πιλάτο το σώμα του, το κατέβασαν από το Σταυρό , το περιέβαλαν σε σεντόνια , μαζί με τα εκλεκτά αρώματα και το τοποθέτησαν σε λαξευτό μνημείο.

Η εικόνα της Αποκαθήλωσης παρουσιάζει την Παναγία με τις μυροφόρες αριστερά και τον Ιωάννη , τον Ιωσήφ και τον Νικόδημο στα δεξιά . Στην μέση απεικονίζεται ο νεκρός Ιησούς , που μόλις έχει αποκαθηλωθεί . Η μνήμη την Αγίων Μυροφόρων εορτάζεται 14 ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα.