Δευτέρα, 17 Φεβρουάριος 2020 05:55

Λειτουργία Τμημάτων ΑΕΙ: Κριτήριο τα συμφέροντα των φοιτητών, κι όχι της αγοράς!!!

Δελτίο τύπου της ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ

Η υπουργός Παιδείας της ΝΔ κ. Κεραμέως αποφάσισε την αναστολή 38 Πανεπιστημιακών Τμημάτων, που ίδρυσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα λειτουργούσαν από το 2020, μεταξύ αυτών και του τμήματος Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι.


Η ενέργεια αυτή έδωσε χώρο κεντρικά και τοπικά για έναν καυγά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για ζυμώσεις εντός των οργάνων της τοπικής διοίκησης στους δήμους των νησιών μας, που δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, με τα δικαιώματα των φοιτητών για ουσιαστικές σπουδές με επαγγελματική εξασφάλιση. Η απόφαση για αναστολή λειτουργίας του εν λόγω τμήματος έρχεται σε συνέχεια της κατάργησης από το ΣΥΡΙΖΑ, με το Ν. 4559/2018, του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων (ΤΗΜΟ). Σε εφαρμογή του νόμου, προβλεπόταν ότι: «Για το πρώην τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων συνεχίζεται μεταβατικά η λειτουργία του ως Προγράμματος Σπουδών εντός του Τμήματος Εθνομουσικολογίας μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων».

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καταδικάζει τα παιχνίδια στις πλάτες φοιτητών και εργαζομένων. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προχωρούν σε ιδρύσεις τμημάτων, καταργήσεις, "πανεπιστημιοποιήσεις", έχοντας σταθερά το βλέμμα στην αγορά, στα ζητούμενα από ΣΕΒ – ΕΕ. Με τα ίδια κριτήρια, η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμεύεται να αξιολογήσει εκ νέου το τμήμα Εθνομουσικολογίας. Η τοπική διοίκηση εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο στη συζήτηση αυτή, υπηρετώντας τον ίδιο δρόμο, στο όνομα της τοπικής ανάπτυξης, προσβλέποντας στην ανταπόκριση των τμημάτων στους όρους κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων. Όλοι πίνουν νερό στο όνομα του "αυτοδιοίκητου" των ΑΕΙ, δηλαδή στην εξασφάλιση εκείνων των όρων ώστε με μεγαλύτερη ευελιξία να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες με τους εκπροσώπους της αγοράς. Όλοι δε βλέπουν απέναντί τους φοιτητές, αλλά πελάτες που αγοράζουν εκπαιδευτικά προϊόντα στην κατ' όνομα "δημόσια" ανώτατη εκπαίδευση.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ αντιτάσσεται σε κάθε κίνηση που έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουν για άλλη μια φορά το μάρμαρο των σχεδιασμών οι φοιτητές και το προσωπικό των τμημάτων. Η μόνη λύση είναι μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου το κάθε πανεπιστημιακό Τμήμα, μέσα από αναβαθμισμένες σπουδές, θα υπηρετεί ένα αντικειμενικά καθορισμένο επιστημονικό αντικείμενο, σε συνδυασμό με τις διευρυμένες σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Ζητάμε να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις να πάρουν οι σημερινοί φοιτητές το πτυχίο τους, καθώς και να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματά τους.

Αργοστόλι 16/01/2020

Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Δημήτρης Μαντζουράτος

Σοφία Μισαηλίδου