Κυριακή, 24 Ιούνιος 2018 23:27

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην τελετή υποδοχής νέων σπουδαστών της ΑΕΝ στο Αργοστόλι (εικόνες)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί 20 Δεκεμβρίου 2017 η τελετή υποδοχής νέων σπουδαστών στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι. 

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος ο οποίος ευχήθηκε στους σπουδαστές καλή σταδιοδρομία και καλά ταξίδια. 


Μετά την ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής από το Διοικητή της σχολής Πλοίαρχο Λ.Σ. Βασιλόπουλο Ιωάννη ακολούθησε η ομιλία του Διευθυντή σπουδών κ. Ρασσιά Διονυσίου και σύντομοι χαιρετισμοί. 


Στην τελετή παραβρέθηκαν , ο εκπρόσωπος του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής  Πλοίαρχος Λ.Σ. Μάζης Αντώνιος, ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κεκάτος,  ο Παναγιώτης Φιλίππου Περιφερειακός Σύμβουλος, ο εκπρόσωπος της Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης Βαρούχας Γιάννης, ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ Τσικαλάκης Εμμανουήλ, ο πρόεδρος του συλλόγου ναυτικών Κεφαλονιάς Παγουλάτος Αναστάσιος,  σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία του νησιού, καθηγητές και συγγενείς των σπουδαστών. 


Με το πέρας της τελετής ακολούθησε δεξίωση στο Διοικητήριο. 


H Ομιλία του Διευθυντή Σχολής Δ. Ρασσιά, Πλοιάρχου Α’ ΕΝ:

 

Σεβασμιώτατε,

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι ,

Αγαπητέ πρόεδρε και γενικέ γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.

Εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιριών NEDA Maritime και Polembros Shipping.

Αγαπητοί γονείς

Νέοι σπουδαστές και σπουδάστριες

Με τις ευλογίες της εκκλησίας και τις ευχές όλων μας η σημερινή μέρα αποτελεί σταθμό στην ζωή σας διότι οριοθετεί το ξεκίνημα της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας.

Αγαπητοί σπουδαστές και σπουδάστριες, αξίζετε συγχαρητήρια και πρέπει να είστε περήφανοι για την επιλογή σας, διότι το επάγγελμα που επιλέξατε σας παρέχει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση καθώς και μεγάλες ευκαιρίες εξέλιξης στον ισχυρό κλάδο της οικονομίας μας, την ναυτιλία.

Αλλά για να μιλάμε με αριθμούς και στοιχεία για τις επαγγελματικές προοπτικές σας θα αναφερθώ σε δύο πρόσφατες μελέτες :

Πρώτον. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου και της BIMCO υπήρχε έλλειψη 16,500 αξιωματικών το 2016 ενώ εκτιμούν ότι μέχρι το 2025 θα χρειαστούν επιπλέον περίπου 150,000 αξιωματικοί για να επανδρώσουν το παγκόσμιο εμπορικό στόλο ενώ ελλείψεις θα παρατηρηθούν και σε εξειδικευμένα πλοία όπως μεταφοράς χημικών προϊόντων και υγραεριοφόρα όπου δραστηριοποιούνται και οι Έλληνες πλοιοκτήτες.

Δεύτερο. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του International Maritime Review στις αρχές του 2017 , η Ελληνόκτητη ναυτιλία που πρωτίστως θα εργασθείτε εσείς βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση διεθνώς, με μερίδιο 16.7% στον παγκόσμιο εμπορικό στόλο με βάση την μεταφορική ικανότητα.

Τα παραπάνω δύο στοιχεία καταδεικνύουν την δυναμικότητα της επαγγελματική σας προοπτικής σε ένα κλάδο με παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Όσον αφορά τις ευκαιρίες εξέλιξη σας, η ναυτιλία είναι ένας κλάδος χωρίς όρια δηλαδή ο καθένας μπορεί να φθάσει όσο ψηλά θελήσει αρκεί να έχει επιμονή, θέληση, αποφασιστικότητα και αγάπη γι’ αυτό που κάνει.

Αγαπητά μου παιδιά θα πρέπει να φανείτε αντάξιοι συνεχιστές της μεγάλης ναυτικής μας παράδοσης. Οι Έλληνες ναυτικοί έχουν αναγνωρισθεί διεθνώς σαν ένας από τους παράγοντες που συνετέλεσαν στο θαύμα αυτό της ελληνικής ναυτιλίας κατέχοντας την ναυτοσύνη και τεχνογνωσία. Το βάρος που φέρεται και εσείς ως συνεχιστές είναι μεγάλο, γι’ αυτό προσπαθήστε να είστε ανταγωνιστικοί μέσω των γνώσεων και δεξιοτήτων. Η ναυτιλία λειτουργεί σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον χωρίς σύνορα με υπέρογκες απαιτήσεις που ορίζονται από συμβάσεις και κανονισμούς τόσο σε διεθνές όσο και περιφερειακό άλλα και τοπικό επίπεδο.

Εσείς παράλληλα πρέπει να αισθάνεσθε τυχεροί διότι βρίσκεται σε ένα νησί με μεγάλη ναυτική ιστορία που έχει αναδείξει μεγάλους πλοιοκτήτες , πολλούς και ικανούς πλοιάρχους και επιπλέον βρίσκεστε σε μια σχολή φάρο ναυτικής εκπαίδευσης η οποία είναι άρτια εξοπλισμένη τόσο με κατάλληλο εργαστηριακό εξοπλισμό που υπερκαλύπτει τα απαιτούμενα που ορίζει η Διεθνής σύμβαση για τα πρότυπα εκπαίδευσης και πιστοποίησης των Αξιωματικών γέφυρας αλλά και με άρτιες και ανακαινισμένες κτηριακές υποδομές. Επιπλέον η ακαδημία μας είναι επανδρωμένη με ικανούς καθηγητές που θα βρίσκονται κοντά σας για να σας δώσουν τις κατάλληλες γνώσεις και εφόδια όπου χρειαζόσαστε.

Από εσάς περιμένουμε στην διάρκεια των σπουδών σας την αφοσίωση στα μαθήματα σας, το σεβασμό στο προσωπικό και τους καθηγητές σας, τη πειθαρχία στους κανονισμούς της σχολής η οποία θα σας βοηθήσει να αποδεχθείτε και να τηρήσετε κανόνες συμπεριφοράς που θα σας προσαρμόσουν στην ιδιαίτερη ζωή στο πλοίο, να διοικηθείτε και τελικά να διοικήσετε εσείς αργότερα ανθρώπους σε καταστάσεις που τις περισσότερες φορές είναι δύσκολες.

Για εσάς αγαπητοί γονείς που βρίσκεστε κοντά μας σας αξίζουν συγχαρητήρια που στηρίζεται και ενθαρρύνεται την προσπάθεια των παιδιών σας και τους αφήνετε να ανοίξουν τα φτερά τους. Τα πλοία που πρόκειται να εργασθούν είναι νέα , σύγχρονα και πληρούν τις πιο αυστηρές διεθνείς απαιτήσεις σε θέματα ασφαλείας.

Αγαπητά μου παιδιά , τελειώνοντας σας συγχαίρω και πάλι , σταθείτε δυνατοί και μην μετανιώσετε στιγμή για την απόφαση σας, και σας βεβαιώνω ότι κάνατε την καλύτερη επιλογή που θα μπορούσατε για την ζωή σας και το μέλλον σας και σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου καλή σταδιοδρομία και μια γόνιμη σχολική χρονιά.

Ευχαριστώ,