Τρίτη, 11 Δεκέμβριος 2018 07:48

Ο φόβος του "Εμπορικού Πολέμου" με την Κίνα γκρεμίζει ξανά τις αγορές!

Ο Προέδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (FED) Τζερόμ Πάουελ είχε χαρακτηριστεί ως "Άγιος Βασίλης" των αγορών την προηγούμενη εβδομάδα καθώς με τις δηλώσεις του περί "ουδετερότητας των επιτοκίων" για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ συντέλεσε στην αναπάντεχη μεγάλη άνοδο των διεθνών αγορών (ακόμα και του ξεπεσμένου Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών) εν όψει Χριστουγέννων.


Εντούτοις σήμερα η κατάσταση έχει αντιστραφεί πάλι δραματικά καθώς ο δείκτης Dow Jones πέφτει αυτήν την ώρα κατά πολύ (-1,96% ή -491,69 βαθμούς στις 24.535,38 μονάδες) μετά και την νέα κρίση που προκάλεσε στις Αμερικανόκινεζικές σχέσεις η σύλληψη ανώτερης διευθύντριας του Κινέζικου κολοσσού τεχνολογίας Huawei στον Καναδά με σκοπό την έκδοση της σε δίκη στις ΗΠΑ για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Ο φόβος των διεθνών αγορών (Ευρώπης, Ασίας, Ελλάδας και αλλού) είναι ότι η σύλληψη αυτή της Κινέζας κόρης του ιδρυτή της Huawei Meng Wanzhou θα χειροτερέψει ξανά τις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας. Υπενθυμίζοντας έτσι σε όλους ότι μέχρι να περάσει η τρίμηνη ανακωχή στις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις που συμφώνησαν το προηγούμενο Σάββατο ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος Προέδρος Σι Τζινπίνγκ δεν είναι ακόμα καθόλου βέβαιο ότι ο Εμπορικός Πόλεμος τους θα τερματιστεί. Αντιθέτως οι αγορές σήμερα φοβούνται ότι ίσως χειροτερεύσει σε μέγεθος και επεκταθεί ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο.

Όλα αυτά τα νέα ήρθαν να προστεθούν στους ήδη προηγούμενους φόβους της αγοράς για το μέλλον των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ Κίνας την Τρίτη 4/12 που γκρέμισαν ξανά την Wall Street με την τεράστια πτώση του -3,1% ή -799 μονάδων!

Την Τετάρτη 5/12 οι αγορές γλύτωσαν την συνέχιση της πτώσης τους επειδή η Wall Street ήταν εκτάκτως κλειστή λόγω του πένθος για τον θάνατο του 41ου Προέδρου των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπους. Όχι όμως και τώρα! Με νέο πλανητάρχη τον Ντόναλντ Τραμπ άγνωστο είναι πια το μέλλον!

Σπύρος Καγκάδης