Παρασκευή, 19 Ιούλιος 2019 02:46

Δυο «Κεφαλονίτισσες» στη μεγαλύτερη οικονομική συγκέντρωση της χρονιάς

Η ετήσια συναντήση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση οικονομολόγων στον κόσμο όπου η παγκόσμια κοινότητα αναλύει συλλογικά τα τρέχοντα προβλήματα, κάνει προβλέψεις για κάθε χώρα και τη διεθνή οικονομία, και προτείνει προτεραιότητες για το μέλλον.


Οι συμμετέχοντες υπερέβησαν τους 13.000 και είναι υπουργοί οικονομίας, πολιτικοί και βουλευτές, εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα και των ΜΚΟ από όλες τις χώρες του κόσμου καθώς επίσης ερευνητές και ακτιβιστές για διάφορα θέματα όπως το περιβάλλον, επενδύσεις, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ισότητα και φτώχεια. Οι συναντήσεις οργανώνονται από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας και την από χρόνια γνώστη σε όλους τους Έλληνες διευθύντρια του ΔΝΤ, Κα. Κριστίν Λαγκάρντ. Στις συναντήσεις η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον Υπουργό Οικονομικών, Κο. Ευκλείδη Τσακαλώτο.


Αλλά φέτος, στη συνάντηση που μόλις τέλειωσε στην Ουάσινγκτον (8-14 Απριλίου), η ελληνική παρουσία ενισχύθηκε από δύο διακεκριμένες νέες γυναίκες που έχουν μάλιστα σχέση με την Κεφαλονιά, αν και η μια ονομάζεται Γκόλντμπεργκ (Goldberg) και η άλλη Καουάρ (Kawar).


Και οι δύο είναι οικονομολόγοι, η μία με σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Freiburg και διδακτορικό από το Stanford University, και η άλλη από το Πανεπιστήμιο του Tufts με διδακτορικό από το London School of Economics. Και οι δύο τους είναι στη κορυφή του χώρου τους: Η μία είναι η επικεφαλής οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ η άλλη έχει το διπλό υπουργείο Προγραμματισμού και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιορδανίας. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, μεταξύ των πολλών άλλων δραστηριοτήτων και επιτευγμάτων τους, η μία έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Αμερικάνικης Οικονομικής Εταιρείας και αρχισυντάκτρια της Αμερικανικής Οικονομικής Επιθεώρησης, και η άλλη ήταν ανώτερο στέλεχος εργατικής και κοινωνικής πολιτικής στα Αραβικά κράτη και Διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στην Αφρική.


Και η σχέση τους με την Κεφαλονιά; Η Πηνελόπη (Πέννυ) Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ ειναι κόρη του τ. προέδρου της Αδελφότητας Πειραιά Διονύση Κουγιανού από τα Μακρυώτικα. Η Μαίρη Καουάρ είναι σύζυγος του καθηγητή Ζαφείρη Τζαννάτου από το Αργοστόλι.


Στη συνάντηση τους οι δύο επιστήμονες συζήτησαν κοινά επαγγελματικά ενδιαφέροντα όπως το χρέος της Ιορδανίας που και αυτό χρειάζεται να καταστεί βιώσιμο σαν της Ελλάδας, και φυσικά δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και να αναπολήσουν την Κεφαλονιά.


Επίσης κάλυψαν το θέμα των Σύριων προσφύγων όπου η Ιορδανία, και με τη συμβολή της Κας. Καουάρ, κατέχει τα σκήπτρα στους καιρούς μας: Αντί για ξενοφοβικές τάσεις, η Ιορδανία όχι μόνο περιέθαλψε 1,3 εκατομμύρια πρόσφυγες σε ανθρωπιστική βάση αλλά προσέφερε εκπαίδευση στα παιδιά, άδειες εργασίας στους ενήλικες, ιατρική περίθαλψη σε όλους και δήλωσε ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα επιστρέψει στη Συρία παρά τη θέληση του και πριν οι πολιτικές συνθήκες είναι ασφαλείς για τη ζωή τους. Όμως η αξιέπαινη αυτή στάση της Ιορδανίας (όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μόλις 4.200 δολάρια/χρόνο) συνέβαλε σε ένα σημαντικό βαθμό στην αύξηση του χρέους της, μιας και οι προσφυγές αντιστοιχούν σχεδόν στο 15% του πληθυσμού της. Αυτό σε αντίθεση με την πλούσια Ευρώπη των 34.000 δολαρίων όπου οι πρόσφυγες είναι λιγότερο από 1% και παρά ταύτα έχουν δώσει λαβή στην άνοδο του στενού εθνικισμού και την πυροδότηση του Brexit.


Μάλλον ο κόσμος χρειάζεται περισσότερες Κεφαλονίτισσες!