Τετάρτη, 29 Ιανουάριος 2020 15:54

Πάσχα στην όμορφη Κεφαλονιά - Κεφαλονίτικες κουβέντες

Η Λαμπρή πάντα εζήταε το χωριό, το νησί, ούλες εκείνες τις υπέροχες εικόνες, τα ήθη, τα έθιμα που ομορφαίναν τον τόπο.

Με την επιθυμία Λαμπρή στα αγαπημένα λημέρια της Κεφαλονιάς, με τους συγγενείς, φίλους και γνωστούς, έσιαζες τα μπαγκάζια και μέτραες τσις ημέρες που ήθελες να αριβάρεις στο νησί.

Σκαρφιζόσουνα πως θέ να επέρναες με ωραία μινούτα, γιομάτα από Μπουζουνάρα και τσις εικόνες όπου καρτερούσες να ματαδείς στο λατρεμένο σου νησί.

Τόμου έβγαινες από το Παπόρο, γιόμιζε η ψυχή σου και τα μάτια σου από τον Παράδεισο που σε υποδεχόταν. Μοσχοβολούσες τη γενναιόδωρη φύση όπου σου στέλνε τα μυρωδικά της φυτά, αλισφακιά, θυμάρι, ρίγανη, ανθισμένα σπάρτα, πασχαλιές, παπαρούνες και ρόδα που σε καλοδεχόσαντε με την υπέροχη αύρα τους.

Η σκέψη πως το κάθε σου μινούτο σε ετούτονε το τόπο θα ήτουνε για εσέ ξεχωριστό, ήτανε και η ευτυχία αυτών των ημερών όπου καρτερούσες υπομονετικά να ζήσεις.

Τα μυστήρια της Μεγάλης Εβδομάδας μοιάζουν μεγαλοπρεπής, ξεχωριστά, ιδιαίτερα, χαρακτηριστικά. Ξεχειλίζουν οι ομορφιές τους, οι γνωστοί, οι φίλοι, οι τουρίστες που παρακολουθούν γεμάτοι από περιέργεια τις διαδικασίες.

Ο χτύπος της καμπάνας έχει μια μελωδία επιβλητική γεμάτη από τα μυστήρια που θα ακολουθήσουν. Ηχεί και μοιάζει σα να σου χάιδευε την πλάτη για να ξεκινήσεις και να συμπαρασταθείς στις μεγάλες ώρες του Κυρίου.

Μες τις γιορτινές φορεσιές και τις φλόγες των κεριών στα μανουάλια, όλα αποκτούν μια εικόνα ιδιαίτερη, μοναδική.

Η γεύση της Λαμπρής συνοδεύεται από μεγαλοπρέπεια, μυστήριο, άνθη, κόσμο, εικόνες του εσταυρωμένου, το άρωμα των λιβανιών, τον Επιτάφιο και την υπέροχη μελωδία της ζωής εν τάφο να ξεχειλίζει στο μπλε της θάλασσας συνοδευόμενη από το κύμα διακριτικά και συλλαβιστά με την ευλογία διάσπαρτη σε κάθε πλευρά του νησιού.


Σταματία Βιτσεντζάτου