Τετάρτη, 29 Ιανουάριος 2020 15:51

Κεφαλονίτης σημαίνει άνθρωπος φιλόξενος, φιλότιμος, άξιος και ευφυής

Κεφαλονίτης σημαίνει άνθρωπος, φιλόξενος, φιλότιμος, άξιος ευφυής και ζεστός, πορεύεσαι μαζί του μια χαρά, αρκεί να μην εκμεταλευτείς την καλοσύνη του και να μην υποτιμήσεις τη νοημοσύνη του. 

Και μια που οι χαρακτηρισμοί για τους Κεφαλονίτες διακατέχονται και από μη κολακευτικούς,  τότε σίγουρα θα ακούσεις και το χαρακτηρισμό της λέξης κουρούπι. Κουρούπι λοιπόν είναι μία λέξη με πολλές έννοιες, χαρακτηρίζει το παλιό, το κατεστραμμένο, το παραπεταμένο, το κακό, για αυτό εμείς οι Κεφαλονίτες όταν καταλάβουμε ότι προσπαθούν να υποτιμήσουν τα όποια προσόντα μας, τότε γυρνάμε την  όψη μας και προσυπογράφουμε τα μελλούμενα με τη φράση.

Έγνοια σου και δεν ξέρει τι κουρούπι είμαι, η έγνοια σου και είμαι καλό κουρούπι... Σα γνήσιος Κεφαλονίτης μουλώνεις όπως το γαϊδούρι και αρχινάς με την δική σου κουρλαμάδα να τους δώσεις να καταλάβουνε πως δεν είσαι του χεριού τους, ούτε πως σε γελάσανε, ούτε πως θα παίξουνε μαζί σου, γιατί πιστέψανε πως είναι από εφκειούς τους δήθεν έξυπνους...

Οι Κεφαλονίτες έχουν τα μέντε τους, είναι περήφανοι άνθρωποι και αξιοπρεπής, δεν καταδέχονται να ασχοληθούν με ότι θεωρούν λίγο ή φτηνό..Το κουρούπι δεν υπολογίζει αν θα φτάσει μία δουλειά, η μία φιλία μέχρι τέλος, είναι κουρούπι και για αυτό δε νοιάζεται για αυτά που έπαθε. Το καλύτερο είναι να μην ενοχλήσεις Κεφαλονίτη ποτέ, αλλιώς τότε πάρε καράβι να φύγεις!  

Σταματία Βιτσεντζάτου