Τετάρτη, 14 Νοέμβριος 2018 11:00

Ο βασιλικός πολτός και τα οφέλη του για την υγεία μας

Ο βασιλικός πολτός είναι μια γαλακτώδης έκκριση που παράγεται από τις εργαζόμενες μέλισσες.


Τυπικά περιέχει περίπου 60% έως 70% νερό, 12% έως 15% πρωτεΐνες, 10% έως 16% ζάχαρη, 3% έως 6% λίπη, και 2% έως 3% βιταμίνες, άλατα και αμινοξέα. Η σύνθεσή του ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφία και το κλίμα. Αυτό το προϊόν παίρνει το όνομά του από το γεγονός ότι οι μέλισσες το χρησιμοποιούν για την ανάπτυξη και προώθηση των βασιλισσών μελισσών. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον βασιλικό πολτό ως φάρμακο. Μην συγχέετε τον βασιλικό πολτό με γύρη ή το δηλητήριο της μέλισσας.

 

Ο Βασιλικός πολτός χρησιμοποιείται για το άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, ασθένειες του ήπατος, παγκρεατίτιδα, διαταραχές του ύπνου (αϋπνία), προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), στομαχικά έλκη, νεφρική νόσο, τα κατάγματα των οστών, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, διαταραχές του δέρματος, και υψηλή χοληστερόλη. Επίσης, χρησιμοποιείται ως γενικό τονωτικό για την υγεία, για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της γήρανσης, καθώς και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Μερικοί άνθρωποι εφαρμόζουν βασιλικό πολτό απευθείας στο δέρμα ως τονωτικό ή στο τριχωτό της κεφαλής για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης των μαλλιών.


*– Οι πληροφορίες που παρέχονται παραπάνω, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν ιατρική συνταγή και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γνωμάτευση ή την επίσκεψη του γιατρού, ή άλλου ειδικού της υγείας.