Τρίτη, 16 Ιούλιος 2019 07:04

Κακάο γεμάτο διατροφικά οφέλη για τον οργανισμό

H επιστημονική ονομασία των σπόρων του τροπικού δέντρου κακάο είναι Theobroma cacao.

 

Η λέξη Theobroma έχει ελληνική προέλευση, προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση και σημαίνει φαγητό των Θεών. Το συστήνω ανεπιφύλακτα αρκεί να το πίνετε σκέτο, χωρίς ζάχαρη, και να επιλέγετε βιολογικό κακάο με υψηλή περιεκτικότητα έως και 70%.

Το ρόφημα κακάο είναι ένα υπέροχο και γευστικό ρόφημα, εντάξτε το στη διατροφή σας και επωφεληθείτε από μια σειρά ευεργετικών στοιχείων.Το κακάο περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις προκυανιδίων και φλαβονοειδών συστατικά με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κακάο έχει αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση ενώ μπορεί να συμβάλλει και ενάντια στις καρδιοπάθειες. 

Επίσης οι πολυφαινόλες μπορούν να μειώσουν τη συσσώρευση και τη συγκέντρωση αιμοπεταλίων των οποίων η αυξημένη συγκέντρωση και δραστηριότητα συνδέεται με τη θρόμβωση. 
Τα φλαβονοειδή που περιέχει μειώνουν την χοληστερίνη και ρυθμίζουν την πίεση του αίματος. 

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Cornell, η αντιοξειδωτική συγκέντρωση στο ζεστό κακάο είναι σχεδόν δύο φορές πιο ισχυρή από το κόκκινο κρασί, δύο έως τρεις φορές ισχυρότερη από εκείνη του πράσινου τσαγιού και τέσσερις έως πέντε φορές ισχυρότερη από εκείνη του μαύρου τσαγιού.Αν μια μαύρη σοκολάτα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, τα οφέλη για την υγεία μπορεί να εξανεμιστούν λόγω των κορεσμένων λιπαρών που είναι παρόντα – το κακάο έχει γενικά πολύ λιγότερο λίπος ανά μερίδα σε σύγκριση με τα 8 γραμμάρια λίπους που περιέχει η μαύρη σοκολάτα. Πίνοντας ζεστό κακάο μπορεί να σας βοηθήσει να σκέφτεστε καλύτερα. Τα φλαβονοειδή αυξάνουν τη ροή του αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο. Δεδομένου ότι η άνοια προκαλείται από τη μειωμένη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίζεται με κακάο.


*– Οι πληροφορίες που παρέχονται παραπάνω, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν ιατρική συνταγή και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γνωμάτευση ή την επίσκεψη του γιατρού, ή άλλου ειδικού της υγείας.