Τετάρτη, 20 Μάρτιος 2019 09:29

Τα λαχανικά του καλοκαιριού και η θρεπτική τους αξία

Το καλοκαίρι έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του και μαζί του έφερε όλα τα θρεπτικά και νόστιμα λαχανικά.


Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη τους και πρέπει να τα ενσωματώνουμε στην καθημερινότητα μας.

Υπάρχει ποικιλία λαχανικών αυτή τη περίοδο και εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα απολαύσουμε μαζί με όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

ΑΓΓΟΥΡΙ: Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (96%), ελάχιστες θερμίδες, είναι πλούσιο σε κάλιο και σε βιταμίνη C. Μια μερίδα ισοδυναμεί με ένα μέτριο αγγούρι

ΝΤΟΜΑΤΑ: Χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητα λυκοπενίου, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο καταπολέμα τις ελεύθερες ρίζες. Έχει επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (93%), είναι πλούσια σε κάλιο και έχει λίγες θερμίδες. Μία μερίδα ισοδυναμεί με μία μεγάλη ντομάτα ή ένα φλιτζάνι (240ml) τριμμένη ντομάτα.

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ: είναι πλούσια σε νερό (96%), κάλιο, βιταμίνη Α και βιταμίνη C. Έχει ελάχιστες θερμίδες (9 θερμίδες ανά 100g βρασμένου προϊόντος). Συνοδεύουν πράσινες σαλάτες ενώ μπορούν να καταναλωθούν και μόνα τους, ψητά μαζί με άλλα λαχανικά καθώς και γεμιστά με ρύζι. Μία μερίδα ισοδυναμεί με 150-200γρ μαγειρεμένου προϊόντος.

ΠΙΠΕΡΙΑ: Χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνη C και καροτίνη αλλά η κόκκινη πιπεριά υπερτερεί και σε βιταμίνη C και σε καροτίνη. Η καυτερή πιπεριά, εκτός των άλλων, καταπολεμά ασθένειες και αυξάνει το μεταβολισμό με την κατανάλωσή της. Γενικά, οι πιπεριές καταναλώνονται ωμές μέσα σε σαλάτες, ψητές στο φούρνο με διάφορα λαχανικά. Επίσης, η καυτερή πιπεριά μπορεί να αποξηρανθεί και να χρησιμοποιηθεί όλο το χρόνο μέσα στα όσπρια και σε κόκκους, το γνωστό μπούκοβο.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ: περιέχει τη νασουνίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθάει στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών. Είναι πλούσιο σε κάλιο, φυτικές ίνες, νερό. Μπορεί να καταναλωθεί βραστή σαν σαλάτα, ψητή με λίγο ελαιόλαδο, γίνεται μελιτζανοσαλάτα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες για τα ζυμαρικά.

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ: περιέχουν άπεπτες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, κάλιο, βιταμίνη C, καροτίνη, φώσφορο και νερό. Επίσης περιέχουν και βιταμίνη Κ η οποία βοηθάει στη πήξη του αίματος. Ένα πιάτο (300γρ) «λαδερού» φαγητού ισούται με 2 μερίδες λαχανικών (μαζί με τριμμένη ντομάτα και άλλα λαχανικά (π.χ. καρότο, κρεμμύδι).

Γενικά, καλό είναι να προτιμούνται τα φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους και να αξιοποιούνται τότε. Δεν θα έπρεπε να αναζητούμε καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά το χειμώνα και το αντίθετο.

Τέλος, καταναλώνετε τέσσερις μερίδες από ποικιλία λαχανικών κάθε ημέρα.