Δευτέρα, 18 Ιούνιος 2018 17:58

Βιονικός φακός βάζει τέλος σε γυαλιά και φακούς επαφής – Δείτε πώς λειτουργεί (Βίντεο)

Στα χέρια των οφθαλμοχειρουργών και στην συνέχεια στα μάτια των ασθενών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα είναι, αν όλα πάνε καλά, ο βιονικός φακός (Bionic Lens).

Τον εν λόγω βιονικό φακό, που βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, δημιούργησαν Καναδοί επιστήμονες και αναμένεται να βάλει τέλος στα γυαλιά και τους φακούς επαφής, αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα και να ανοίξει νέες σελίδες στην οφθαλμολογία.

Πρόκειται για έναν «δυναμικό φακό που θα αντικαθιστά τον φυσικό φακό μέσα στο μάτι, κατά την διάρκεια της κλασικής επέμβασης καταρράκτη, που είναι μια από τις πιο συχνές και επιτυχημένες χειρουργικές διαδικασίες στην οφθαλμολογία. Αφού τοποθετηθεί εκεί, ο φακός αποκαθιστά την καθαρή όραση σε όλες τις αποστάσεις χωρίς προβλήματα οπτικής ποιότητας. Μπορεί να εστιάζει σε διαφορετικές αποστάσεις και περιοχές έχοντας δυνατότητες τις οποίες δεν διαθέτει ο φυσιολογικός κρυσταλλοειδής φακός ακόμη και του νεαρού ατόμου».

Ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Βασίλειος Κοζομπόλης, ότι αυτό που είναι ακόμα πιο συναρπαστικό είναι ότι ο φακός θα διαθέτει τη δυνατότητα αναβαθμίσεων και τροποποιήσεων. Για παράδειγμα, εγκαθιστώντας συστήματα προβολής, θα δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα προβολής της οθόνης του τηλεφώνου ή την ενσωμάτωση τεχνολογιών NASA για καλύτερη εστίαση και ανάλυσης της εικόνα.

Για να αποκτήσει κάποιος τον βιονικό φακό θα πρέπει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη, καθώς το κόστος του υπολογίζεται στα 3.200 δολάρια.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, την παρουσίαση που έκανε ο δρ. Garth Webb για τον βιονικό φακό: