Τετάρτη, 20 Μάρτιος 2019 10:04

Ο Γιάννης Οικονομίδης στην Κεφαλονιά για την προβολή της ταινίας του " Το μικρό ψάρι " . Η συνέντευξή του στην Κατερίνα Φωκά

Με αφορμή την ολοκλήρωση του κύκλου συναντήσεων με θέμα «Αναλύοντας την Κινηματογραφική Γλώσσα» με συντονιστή τον Μαρίνο Σκλαβουνάκη, προβλήθηκε την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016 η ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Το Μικρό Ψάρι» (2014) στον Πολυχώρο Κάπιτολ.

Ήταν μια βραδιά με εξαιρετικό ενδιαφέρον, στην προβολή ήταν παρών ο ίδιος ο σκηνοθέτης.


Της Κατερίνας Φωκά

Η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Γ.Οικονομίδη είναι εξίσου αντισυμβατική και σκληρή με τις προηγούμενες. Ο Στράτος (ο …εκ Σάμης ορμώμενος Βαγγέλης Μουρίκης σε μια εξαιρετική ερμηνεία) τη νύχτα εργάζεται σε βιοτεχνία αρτοποιίας, ενώ την ημέρα εκτελεί συμβόλαια θανάτου. Μαζεύει χρήματα για την απόδραση του Λεωνίδα, του ανθρώπου που τον έσωσε, όσο ο ίδιος ήταν στη φυλακή. Του χρωστάει τη ζωή του και δεν θέλει να αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς. Ο Γιάννης Οικονομίδης υπογράφει ένα νεονουάρ με μια βαθιά ελληνικότητα και έναν σπαρακτικό ρομαντισμό, ενώ περιγράφει την κατάβαση στην υπαρξιακή κόλαση της νεοελληνικής πραγματικότητας με δεξιοτεχνία και ταυτόχρονα κοινωνική ευαισθησία.Ο Γιάννης Οικονομίδης είναι Έλληνας σκηνοθέτης από την Κύπρο.

Έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες μικρού μήκους Σταδιακή βελτίωση του καιρού (1992), Μόνο μυρίζοντας γιασεμί (1994) και Η ζωή που θά 'θελες (1995), καθώς και τις μεγάλου μήκους Σπιρτόκουτο (2002), Η ψυχή στο στόμα (2006) και Μαχαιροβγάλτης (2010) . Η ταινία Σπιρτόκουτο διακρίθηκε με το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) στο 44ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η επόμενη μεγάλου μήκους ταινία του δημιουργού ήταν η Ψυχή στο στόμα, επίσημη συμμετοχή στην εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών και Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης από την Π.Ε.Κ.Κ. Μετά το Σπιρτόκουτο που εξέθεσε έντονα μια ενδο-οικογενειακή βία λεκτικής κυρίως μορφής, η Ψυχή στο στόμα δίνει έμφαση κυρίως στην ωμή βία στη λεκτική, ψυχολογική αλλά και τη σωματική της εκδοχή, ανοίγοντας όμως την προβληματική του και σε άλλους χώρους. Επόμενη μεγάλου μήκους ταινία του Οικονομίδη είναι ο Μαχαιροβγάλτης, όπου ενσωματώνεται οργανικά μια θεατρική εκδοχή της Γκόλφω του Σπύρου Περεσιάδη, η μοναδική έγχρωμη σκηνή στο σύνολο της κατά τα άλλα ασπρόμαυρης ταινίας, καταλήγοντας σε ένα πλάνο που κλείνει με την αιματοβαμμένη ελληνική σημαία. Η αλλοτρίωση και τα ένστικτα δεσπόζουν στο σύνολο της ταινίας, η οποία μεταξύ άλλων συνομιλεί με ταινίες του παγκόσμιου κινηματογραφικού αλλά και λογοτεχνικού στερεώματος. Χάρη σε αυτήν την ταινία ο πιο ώριμος πλέον Γιάννης Οικονομίδης κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου του 2011, καθώς και το βραβείο Σεναρίου. Η ταινία απέσπασε συνολικά 7 βραβεία. Η τελευταία του ταινία είναι Το μικρό ψάρι.


Ο Γιάννης Οικονομίδης μίλησε πριν την προβολή της ταινίας του και ευχαρίστησε το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο, καθώς και τον συνεργάτη του Μαρίνο Σκλαβουνάκη, που του έδωσαν την ευκαρία να επισκεφθεί την Κεφαλονιά, γιά πρώτη φορά και όπως μας είπε εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά του νησιού μας.

Στο τέλος της προβολής απάντησε στις ερωτήσεις των θεατών, τονίζοντας ότι η ταινία του, μας ταξιδεύει με σκληρά κομμάτια, αλλά δεν είναι βίαιη. Μιλάει μόνο  για την βία, την ωμότητα, την σκληρότητα  και το πως διαμορφώνονται στον Ελληνικό χώρο.

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και να απαντήσει και στις δικές μας ερωτήσεις. 

Ποιο είναι το ύφος των ταινιών;

Ένα μείγμα σκληρού ρεαλισμού με στοιχεία κοινωνικής κριτικής και μαύρου βιτριολικού χιούμορ. Κεντρικό μοτίβο στο σύνολο των ταινιών μου είναι ο άνθρωπος, ειδικότερα ο νεοέλληνας και γενικότερα οι ακραίες δραματουργικά ψυχολογικές καταστάσεις.

Με ποιους ηθοποιούς έχεις συνεργαστεί;
Εχω συνεργαστεί με τους σπουδαίους ηθοποιούς Βαγγέλη Μουρίκη, Ερρίκο Λίτση, Μαρία Καλλιμάνη, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιώργο Γιαννόπουλο, Στάθη Σταμουλακάτο και πολλούς άλλους.

Είναι κάποιοι από τους συνεργάτες σας από την Κεφαλονιά;
Οι ηθοποιοί Βαγγέλης Μουρίκης και Στάθης Σταμουλακάτος, ο μόνιμος διευθυντής φωτογραφίας μου Δημήτρης Κατσαίτης, και ο συν σεναριογράφος του μικρού Ψαριού Χάρης Λαγκούσης.

Ποια είναι η πιο αγαπημένη σου ταινία;
Η «Αταλάντη» του Ζαν Βιγκό, «Η φλόγα που τρεμοσβήνει» του Λουί Μαλ, Ο « Αντρέι Ρουμπλιόφ» του Ταρκόφσκι το «Στην τύχη ο Μπαλταζάρ» του Ρ. Μπρεσσόν, το «Εν ψυχρώ» του Ρίτσαρντ Μπρούκς, Οι «Σύζυγοι» του Κασαβέτη και πολλές άλλες…..

Η πορεία σας μέχρι τώρα; 
Δύσκολη, ανηφορική, περιπετειώδης, με πολλές χαρές και πολλές λύπες αλλά σίγουρα με πολλούς φίλους.

Τα επόμενα σχέδια σου;
Μια σκοτεινή, αιματοβαμμένη και ανατρεπτική κωμωδία με πολύ πιστολίδι και μεγάλους έρωτες που θα φέρει τον εμβληματικό τίτλο : «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς»

Να ευχαριστήσουμε τον Γιάννη Οικονομίδη, ελπίζουμε να επισκεφθεί ξανά την Κεφαλονιά και να συγχαρούμε το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο για την όμορφη εκδήλωση.