Παρασκευή, 06 Δεκέμβριος 2019 17:03

Το Ορφανοτροφείο Κεφαλληνίας "ο ΣΩΤΗΡ" γιόρτασε τα 100 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς (εικόνες)

Με την παρουσία πλήθους κόσμου γιορτάστηκαν χθες το απόγευμα τα 100 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς του Ορφανοτροφείου "ο ΣΩΤΗΡ".

 
 
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυναν, ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος , ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος και ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης.
 
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Ευρώπη Μοσχονά  με την ομιλία της με θέμα "Ορφανοτροφείο Κεφαλληνίας...Θεάρεστη ιδέα και ιερός σκοπός".Ο δικηγόρος Αναστάσιος Ζησιμάτος αναφέρθηκε στην προσφορά του Ορφανοτροφείου μιλώντας με θερμά λόγια για την πρόεδρο του ιδρύματος, κα Βέρα Ανευλαβή - Ζερβού.


 
Η πρόεδρος του Ορφανοτροφείου "ο ΣΩΤΗΡ" έκανε μια ιστορική αναδρομή, ένα ταξίδι στο χρόνο από το 1919 μέχρι σήμερα .


 
Αναφέρθηκε σε 100 χρόνια (1919 - 2019) γεμάτα δυσκολίες αλλά και συγκινητικές στιγμές. Ιδρυτικά μέλη του Ορφανοτροφείου για τα οποία έγινε ειδική μνεία ήταν κα Αγνή Μεταξά και η κα. Κάτε Τουλ.   Έγινε ανάλυση στο πως ξεκίνησε η ιδέα της ίδρυσης, που φιλοξενήθηκε το πρώτο ίδρυμα, στη σημαντική βοήθεια που παρείχε ο τότε πολιτικός και διπλωμάτης Άθως Ρωμάνος , στη σημαντική συμβολή του Αγγλικού κράτους αρχικά με τη δωρεά του αγγλικού προξενείου ώστε να στεγαστεί το ίδρυμα και μετά τους σεισμούς του 1953 στη σημαντική βοήθεια για την ανοικοδόμηση του σημερινού κτιρίου.


 
Στο τέλος συγκίνησε η ομιλία μιας παλιάς φιλοξενούμενης του ιδρύματος, η οποία έζησε εκεί 15 χρόνια και μίλησε για τις όμορφες αναμνήσεις που έχει απ' αυτή την περίοδο της ζωής της.

Η επιτυχημένη εκδήλωση έκλεισε με την παρέα των Κανταδόρων υπό την διεύθυνση του Βασίλη Καλογερά και τα χορευτικά του Λυκείου Ελληνίδων. Ακολούθησε δεξίωση με πλούσιο μπουφέ.

Ένα σημαντικό ίδρυμα του νησιού γιόρτασε τα 100 χρόνια του, το ίδρυμα στηρίζεται στη βοήθεια των ευεργετών, του απλού κόσμου, στις δωρεάν εργασίες και υπηρεσίες φίλων, δυστυχώς δεν επιδοτείται από το κράτος κι όμως μέσα στις δυσκολίες για την επιβίωση του, πληρώνει από το υστέρημα του χιλιάδες ευρώ για ΕΝΦΙΑ ...


Ιστορικό του Ορφανοτροφείου Κεφαλληνίας «Ο Σωτήρ»

Το ορφανοτροφείο Κεφαλληνίας «Ο ΣΩΤΗΡ», ιδρύθηκε το 1919 στο Αργοστόλι βάσει της υπ΄αρίθμ’ 23464 απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών. Διοικείται από οκταμελές Διοικητικό Συμβούλιο από κυρίες οι οποίες διαμένουν στο Αργοστόλι. Πρωτεργάτες για την ίδρυση του Ιδρύματος ήταν οι Κες Κάτε Τούλ και Αγνή Μεταξά.

Καταρχήν στο ίδρυμα στεγάστηκαν παιδιά ορφανά που οι γονείς τους χάθηκαν στον 1ον Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην συνέχεια το ίδρυμα στήριξε παιδιά με σοβαρές δυσκολίες, ορφανά παιδιά από τον 2ον Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953.

Ο αριθμός των παιδιών του ιδρύματος σε αυτές τις περιόδους έφτασε τα 104 παιδιά.

Το κτίριο και γενικά ο χώρος του ιδρύματος ήταν δωρεά της Μ. Βρετανίας (Αγγλικό Προξενείο κατά την εποχή της Αγγλοκρατίας στο Νησί). Καταστράφηκε το 1953 με τους σεισμούς και ξαναχτίστηκε από δωρεές διαφόρων ευεργετών. Εξ’αρχής είχαν διαχωριστεί σε πτέρυγες και αργότερα σε διαφορετικά κτίρια τα βρέφη από τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Λειτούργησαν στο χώρο του ιδρύματος για μεγάλο διάστημα δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο, καλύπτοντας τις ανάγκες του ιδρύματος και της γύρω περιοχής. Τώρα τα παιδιά φοιτούν στα δημόσια σχολεία της πόλης.

 
 
 
Για τον εορτασμό των 100 χρόνων υπήρξαν συναφείς εκδηλώσεις:

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ευεργετών του ιδρύματος στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελίστριας το Σάββατο 13 Ιουλίου 2019 και μια χαρούμενη εκδήλωση το Happiness Project , μια συνάντηση αθλητών, κολυμβητικό και δρομικό Αργοστόλι - Ληξούρι, όπου στο κολυμβητικό συμμετείχαν η Διονυσία Βαλλιανάτου (διοργανώτρια) , ο Σπύρος Χρυσικόπουλος, ο Γιάννης Βαμβακίδης, η Άννα Καλιμάχου και η Έφη Γιοργαντή.