Παρασκευή, 06 Δεκέμβριος 2019 17:55

Δύο βραβευμένες ταινίες από Κεφαλονίτες σκηνοθέτες θα προβληθούν απόψε στο Traverso Festival 2019

Η Κεφαλονιά πάει σινεμά!

 

Το να γυριστούν δύο ταινίες μυθοπλασίας στην Κεφαλονιά από Κεφαλονίτες σκηνοθέτες μέσα σε διάστημα 3-4 μηνών μπορεί κανείς να το πει και σύμπτωση. Το να βραβευθούν όμως αυτές οι ταινίες σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ ενώ οι δημιουργοί τους καλπάζουν στα επόμενα τους εγχειρήματα, μόνο σύμπτωση δεν το λες. Καθώς είμαστε ακόμα υπό το ευχάριστο σοκ των περιστάσεων, ερμηνεία για το φαινόμενο δεν έχουμε. Μπορούμε μόνο να εικάσουμε ότι μετά την «γραφική» αναπαράσταση της Κεφαλονιάς, όπως την συνόψισε κινηματογραφικά Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι προ εικοσαετίας, νέοι ντόπιοι δημιουργοί προτείνουν μια άλλη ματιά στον τόπο, μια ματιά που αξιοποιεί τα διαρκώς εναλλασσόμενα τοπία του νησιού για να αναπαραστήσει ψυχικά τοπία: την επικίνδυνη μα γοητευτική αγριάδα των μεγάλων αποφάσεων, την μονοτονία του τετελεσμένου και αναπόδραστου, το αποπλανητικό ειδύλλιο της αιώνιας ομορφιάς, την υπαρξιακή μοναξιά, την καταδίκη του βάλτου και την χάρη του πελάγους.

Το Traverso Festival 2019 προβάλλει απόψε Σάββατο 20 Ιουλίου back to back τις ταινίες Η Σιγή των Ψαριών Όταν Πεθαίνουν του Vasilis Kekatos (2η προβολή στην Κεφαλονιά) και Όλα για Όλα του Marinos Sklavounakis (1η προβολή στην Κεφαλονιά) με την παρουσία των σκηνοθετών και με την επισήμανση ότι ακόμα και σε μια ιδιαίτερα δαπανηρή τέχνη όπως είναι ο κινηματογράφος, αυτό που χρειάζεται εκτός από το ταλέντο είναι η θέληση να υλοποιήσεις αυτό που ονειρεύεσαι. Σας περιμένουμε λοιπόν απόψε για να ονειρευτούμε ένα άλλο νησί, το νησί της ιδιαίτερα πλούσιας φαντασίας του Βασίλη και του Μαρίνου. Μιας φαντασίας τόσο ζωντανής που στιγμές-στιγμές νομίζεις ότι απηχεί οικείες πραγματικότητες…

Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο

 
Αφιέρωμα στην Κινηματογραφική ΚεφαλονιάΗ Σιγή των Ψαριών όταν Πεθαίνουν – μια ταινία του Βασίλη Κεκάτου

Ο Μάκης εργάζεται σε ένα επαρχιακό ιχθυοτροφείο. Ένα πρωί, καθ' οδόν για τη δουλειά του, πληροφορείται πως πέθανε την προηγούμενη μέρα. Ύστερα από μερικές αποτυχημένες απόπειρες να αποδείξει πως είναι ζωντανός, αποδέχεται την κατάσταση του με απάθεια και αποφασίζει να ξοδέψει την τελευταία μέρα του προσπαθώντας να εξασφαλίσει την επιβίωση των δύο αγαπημένων του καναρινιών, μέχρι τη στιγμή της κηδείας του.

Έτσι ξεκινάει η 3η ταινία μικρού μήκους του Βασίλη Κεκάτου που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Κεφαλονιά με την συμμετοχή πολλών ντόπιων τον χειμώνα του 2017-18.

Ο Βασίλης Κεκάτος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1991 και σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στη σχολή καλών τεχνών του πανεπιστημίου Brunel του Λονδίνου. Η ταινία, σε συμπαραγωγή Ελλάδας και Γαλλίας, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο το 2018 και την Αμερικάνικη πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Sundance το 2019. Πήρε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιoανατολικής Ευρώπης στο 41ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικού Μήκους Δράμας το 2018 και τα βραβεία 2ης καλύτερης ταινίας και ανδρικής ερμηνείας για τον Ανδρέα Κωνσταντίνου στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» το 2018.

Είχε προηγηθεί ο «Ανάδρομος» (2014) και το  «Zero Star Hotel» (2016) που κέρδισε στον διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους «What’s Next?» του Φεστιβάλ του Sundance και πήρε υποτροφία από το Sundance Institute.

Ωστόσο, η μεγάλη έκπληξη ήρθε πολύ πρόσφατα, όταν τον Μάιο του 2019 ο Βασίλης Κεκάτος κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους στο φεστιβάλ των Καννών με την ταινία του «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς», καθώς πέρα από το νεαρό της ηλικίας του που καθιστά πολύ σπουδαίο ένα τέτοιο βραβείο, είναι και ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που σημειώνει μια τέτοια επιτυχία.

Επιπλέον, ο Βασίλης Κεκάτος είναι ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του SeaNema Open Air Film Festival, του καλοκαιρινού φεστιβάλ που από το 2015 ως το 2018 μετέτρεψε διάφορες παραλίες και άλλα σημεία της Κεφαλονιάς σε μαγευτικά θερινά σινεμά.

Στοιχεία της ταινίας

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Βασίλης Κεκάτος, Παίζουν: Κωνσταντίνου Ανδρέας, Σκασίλας Άγγελος, Παπαϊωάννου Αλέξανδρος, Ταβουλάρης Κωστής, Κ* Αλεξάνδρα, Φωτογραφία: Γιώργος Βαλσαμής, Ήχος: Γιάννης Αντύπας, Σκηνικά: Εύα Γουλάκου, Μοντάζ: Σμαρώ Παπαευαγγέλου

Έτος παραγωγής: 2018, Διάρκεια: 19’

Trailer: https://vimeo.com/278918116

Όλα για Όλα – μια ταινία του Μαρίνου Σκλαβουνάκη


Ο Μιχάλης έχει μια ταβέρνα και είναι χρεωμένος στις τράπεζες. Ο Αντρέας, φίλος του Μιχάλη, μαθαίνει ότι το προηγούμενο βράδυ έπαιξε χαρτιά στον τοκογλύφο του νησιού, γνωστό ως «Καρχαρία» κι έχασε. Ο «Καρχαρίας» διοργανώνει παράνομους αγώνες πόκερ και ταυτόχρονα δανείζει χρήματα στους καλεσμένους του. Ο Αντρέας θέλει να βοηθήσει τον φίλο του, αλλά για να το κάνει αυτό πρέπει να σκαλίσει τις πληγές του δικού του παρελθόντος. Έτσι, η μόνη λύση είναι να μπει ένα στοίχημα...

Έτσι ξεκινάει η 1η ταινία μικρού μήκους του Μαρίνου Σκλαβουνάκη που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Κεφαλονιά με την συμμετοχή πολλών ντόπιων τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ο Μαρίνος Σκλαβουνάκης γεννήθηκε στην Νέα Ζηλανδία το 1973 και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά, όπου ζει μέχρι σήμερα. Κάνει σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, ενώ έχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη φιλοσοφία, στην ψυχολογία και στην κλινική ύπνωση. Επίσης έχει παρακολουθήσει στο ΕΚΠΑ μαθήματα σκηνοθεσίας κινηματογράφου, ιστορίας κινηματογράφου και σεναρίου. Έχει κάνει την πρακτική του δίπλα στον Γιάννη Οικονομίδη (Σπιρτόκουτο, Το μικρό ψάρι, κ.ά.), με τον οποίο συνεργάζεται στενά.

Το «Όλα για Όλα» έλαβε εύφημο μνεία στο 41ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το 2018, καθώς και βραβείο κοινού καλύτερης μικρού μήκους ταινίας στο Houston Greek Film Festival 2018, ενώ συμμετείχε και στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» το 2018 καθώς και στο TiSFF 2018.

Αυτήν την περίοδο ο Μ.Σκλαβουνάκης ετοιμάζει την 2η μικρού μήκους ταινία του καθώς και το ντοκυμαντέρ «Το ταξίδι του Οδυσσέα - Η τέχνη της μνήμης», μια μουσική περιήγηση στην περιοχή της Μεσογείου.

Επιπλέον, σε συνεργασία με το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο, ο Μαρίνος Σκλαβουνάκης έχει συντονίσει τους τέσσερις ετήσιους κύκλους της επιμορφωτικής δράσης «Αναλύοντας την κινηματογραφική γλώσσα» από το 2015 ως το 2019.

Στοιχεία της ταινίας

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Μαρίνος Σκλαβουνάκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Μολφέτα, Διευθυνση Φωτογραφίας: Γιωργος Κουτσαλιάρης, Φωτογράφος Πλατό: Δημήτρης Καϊόγλου, Α Βοηθός κάμερας: Βαγγέλης Κασαπάκης, Β Βοηθός κάμερας: Νεφέλη Αθανασάκη,Ηλεκτρολόγος: Δαμιανός Τιμνιος, Α Βοηθός ηλεκτρολόγου: Θωμάς Μπερετούλης, Ηχοληψία: Ντίνος Κίττου, Βοηθός Ηχολήπτη: Αντρέας Κίττου, Σκρίπτ: Αννα Πατρικίου, Παραγωγή: Amantes ΚΟΙΝΣΕΠ, Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνος Σκλαβουνάκης, Α Βοηθός παραγωγής: Παρασκευή Σκλαβουνάκη, Β Βοηθός παραγωγής: Δημήτρης Μπούζος, Γ Βοηθός παραγωγής: Βασιλική Φραγκιά, Σκηνικά – Κουστούμια: Μαρία Δήμα, Ενδυματολογική σύμβουλος: Μαρένια Παράσχη, Βοηθός Σκηνικα και Φροντιστήριο: Φρόσω Τζανετάτου, Βοηθός Σκηνικα και Φροντιστήριο: Γεωργία Τάλλαρου, Μακιγιάζ: Ρούλα Κουρή, Κωμώσεις: Ρούλα Κουρή, Σπέσιαλ εφέ: Προκοπης Βλασερός, Ψηφιακά εφέ: Θέμης Κατσιμήχας, Παύλος Πολοτσανίν.

Ηθοποιοί: Βασίλης Μπισμπίκης, Γιάννης Οικονομίδης, Σταθης Σταμουλακάτος, Θεόδωρος Κανδηλιώτης, Πέτρος Ζερβός, Στέφανος Μπάλλας, Σοφία Γαλανοπούλου, Ιουλία Δόριζα, Ελεύθερία Edwards, Αναστάσιος Παπαθεοδοροόπουλος, Λεύτερης Γαλανόπουλος.

Έτος παραγωγής: 2018, Διάρκεια: 30’

Trailer: https://vimeo.com/257288036