Δευτέρα, 21 Οκτώβριος 2019 08:19

Εξαιρετική η εκδήλωση “Σκιές του χθες – Τα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης” στο Αργοστόλι (εικόνες)

Ο Πολιτιστικός, Λαογραφικός & Ιστορικός Σύλλόγος Κεφαλληνίας και Ιθάκης «Το Ριφόρτσο» διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το βράδυ του Σαββάτου  5 Οκτωβρίου την  εκδήλωση και προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα “Σκιές του χθες – Τα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης”  στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος».

 

 
Ήταν μια ακόμη εντυπωσιακή βραδιά από το "Ριφόρτσο" που συνεχίζει "να σηκώνει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά" στα πολιτιστικά δρώμενα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Το Δημοτικό Θέατρο γέμισε από κόσμο, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που ήρθαν καθυστερημένοι και δεν βρήκαν θέση να καθίσουν. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριος. 

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η Γραμματέας του συλλόγου Αναστασία Κουρουπού. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του "Ριφόρτσο " Διονύσης Φωκάς ανέφερε ότι μέσα από αυτή την εκδήλωση αναδεικνύεται η ανάγκη αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων χωριών, ώστε να αποτελέσουν σύνδεσμο του χθες με το σήμερα, ένα υπέροχο τουριστικό προορισμό στα νησιά μας.Στο πρώτο μέρος προβλήθηκε  το ντοκιμαντέρ «Σκιές του χθες» σε σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάρη, μια παραγωγή της Omega audio visual production. Το ντοκιμαντέρ, ταξίδεψε τους θεατές σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στους εγκαταλελειμμένους οικισμούς και χωριά των δύο νησιών, σε μέρη που κάποτε έσφυζαν από ζωή και που σήμερα είναι «Σκιές του χθες»… Οι καταστρεπτικοί σεισμοί, οι πόλεμοι με τους ανελέητους βομβαρδισμούς και η μαζική μετανάστευση προκάλεσαν την εγκατάλειψη χωριών και οικισμών και τις μετακινήσεις πληθυσμών τους σε άλλες περιοχές. Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ ο Γιώργος Μεσσάρης πήρε τον λόγο και απηύθυνε  σύντομο χαιρετισμό. Να σημειωθεί ότι η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε και στα Αγγλικά καθώς και στο ντοκιμαντέρ υπήρχαν αγγλικοί υπότιτλοι.


Στο δεύτερο μέρος, η ορχήστρα νέων Κεφαλονιάς υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σωκράτη Μπένου "χάρισε" μια όμορφη μουσική βραδιά και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο.


Η εκδήλωση έκλεισε με κέρασμα στο φουαγιέ του θεάτρου.

Φωτογραφίες  kefalonitis.com