Τρίτη, 18 Ιούνιος 2019 12:27

Η πόλη στην Κεφαλονιά που μάγεψε τον Γιόχαν Στράους

Αυτή την πόλη επισκέφτηκε δύο φορές ο Γιόχαν Στράους, μαγεύτηκε από αυτή και ίσως εμπνεύστηκε από αυτή ένα από τα πιο δημοφιλέστερα βαλς.

 

Το Ληξούρι της Κεφαλονιάς είναι η πρωτεύουσα της Παλικής, η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Κεφαλονιάς και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Αργοστόλι. Πλαισιώνεται από έναν εύφορο κάμπο, που παράγει κυρίως σταφίδα, αρακά και λάδι. Το Ληξούρι είναι όμορφο, με χαριτωμένες πλατείες, στολισμένο με κήπους, δέντρα και λουλούδια. Ένας ξεροπόταμος χωρίζει την πόλη στη μέση, και τα δύο μέρη της ενώνονται με μικρές γέφυρες.

Περίπου το 1800 ήταν σημαντικό διοικητικό κέντρο με διάφορες υπηρεσίες και κοσμική ζωή. Διοικητικές υπηρεσίες, εμπόριο, ναυτιλία αλλά και πλούσια πνευματική ζωή έδωσαν στο Ληξούρι αίγλη, τέτοια, που να αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του Αργοστολίου, γεγονός μάλιστα που οδήγησε σε διαμάχες και πολλές φορές σε συγκρούσεις των δύο πόλεων.

Τον 19ο αιώνα, η περιοχή αποτέλεσε σταθμό διαφόρων τουριστών στα Επτάνησα από όλη την Ευρώπη.

Η πόλη και τα χωριά στην ευρύτερη χερσόνησο της Παλικής, έχουν αποτελέσει την αφετηρία μεγάλων μορφών των γραμμάτων και των επιστημών. Για χρόνια φημίζονταν για τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό των πνευματικών ανθρώπων, κληρικών, ιεραρχών, καλλιτεχνών, επιστημόνων, καθηγητών πανεπιστημίου και ακαδημαϊκών που έχουν αναδείξει. Η φιλαρμονική σχολή Πάλλης είναι η δεύτερη παλιότερη φιλαρμονική της Ελλάδας (μετά την αντίστοιχη της Κέρκυρας).

 

lovelovetip1: Επισκεφθείτε και θαυμάστε την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη, τον Άγιο Νικόλαο Μηνιατών, τον Άγιο Σπυρίδωνα, όπου έζησε και έκανε τα θαύματά του ο παπά-Μπασιάς Ληξιουριώτης, Αγιος του 19ου αιώνα, την Μονή Κηπουραίων και τον υδροβιότοπο Λιβάδι (θέαμα μοναδικό, αφού εκεί καταλήγουν περισσότερα από 100 ρυάκια).

lovelovetip2 : Χαλαρώστε στην παραλία της πόλης και περπατήστε στα δρομάκια της, ανακαλύπτοντας γραφικά μαγαζάκια. Δοκιμάστε τοπικές σπεσιαλιτέ, που θα σας εκπλήξουν ευχάριστα, όπως τσιγαρίδια, ανθούλια, αλιάδα(σαν σκορδαλιά), σοφιγάδες (κεφαλλονίτικες πατάτες), χταποδόπιτα και μυζηθρόπιτα. Συνοδέψτε το φαγητό σας με το εξαιρετικό ιδιαίτερο κρασί Βοστυλίδι.

lovelovetip3 : Κολυμπήστε στις διάσημες παραλίες, όπως η παραλία των Πετανών που πολλοί την συγκρίνουν με τον Μύρτο, στην κόκκινη παραλία Ξι με τον άργιλο (εννοείται ότι θα αλείψετε το σώμα σας…δωρεάν σπα …που θα το ξαναβρείς?!), στην Πλατιά Αμμο και στην Κουμόπετρα.

lovelovetip4 : Μην ξεχάσετε να δείτε στην παραλία το άγαλμα του σατιρικού ποιητή και διανοητή Ανδρέα Λασκαράτου, Ληξουριώτη.  Από τις μεγαλύτερες πνευματικές μορφές της πόλης, με στραμμένη την πλάτη προς το Αργοστόλι, να θυμίζει για πάντα τις εποχές της σφοδρής αντιπαλότητας.

 

by giota magkoura 

http://lovelovegreece.com/