Κυριακή, 24 Φεβρουάριος 2019 05:18

31 «γαλάζιες σημαίες» σε παραλίες της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών.

Με 519 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές,  679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν  να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Αναλυτικότερα στην Ζάκυνθο, 18 παραλίες πήραν την «γαλάζια σημαία» και πιο συγκεκριμένα οι ακτές στον Αλυκανά, Αλυκές , Αμμούδι, 'Αμπουλα Τραγάκι, 'Αμπουλα Ψαρού, Αργάσι , Αρκαδιανού-Κούκλα, Γάιδαρος, Γέρακας, Δημοτική Ακτή Κρυονερίου-Πλαζ ΕΟΤ, Καλαμάκι, Καλαμάκι-Λούρος, Κατραγάκι/Eleon Grand Resort, Λαγανάς, Λίμνη Κεριού, Μπανάνα, Μπούκα, Τσιλιβί.

Στην Κεφαλονιά, η «γαλάζια σημαία» θα κοσμεί συνολικά 13 ακτές του νησιού δηλάδή τις παραλίες, 'Αβυθος, Αγ. Βαρβάρα-Κατελειός, Άμμες, Αντίσαμος, Αράγια Πόρου,  Λουρδάς, Μακρύς Γιαλός,  Μπούκα-Παλιοσταφίδα/ Mediterranee, Μύρτος, Ξι, Πετανοί, Πλατύς Γιαλός και Σκάλα.

Οι παραλίες της Κεφαλονιάς που βραβεύτηκαν:

Άβυθος


Αγ. Βαρβάρα-Κατελειός


Άμμες

Αντίσαμος

Αράγια Πόρου

Λουρδάς

Μακρύς Γιαλός

Μπούκα-Παλιοσταφίδα/ Mediterranee

Μύρτος

Ξι


Πετανοί

Πλατύς Γιαλός

Σκάλα