Κυριακή, 16 Φεβρουάριος 2020 21:41

Ένας ύμνος για την Κεφαλονιά. Το νησί που αντιστάθηκε στον μαζικό τουρισμό.

Δείτε τι γράφει η Βρετανική εφημερίδα dailymail


Ένας
άνθρωπος εισβάλει στην Κεφαλονιά: Ο Ρίτσαρντ Τζόνσον ανακαλύπτει ότι παρά τους πολλούς κατακτητές της, αυτό το γοητευτικό ελληνικό καταφύγιο έχει καταπολεμήσει τον μαζικό τουρισμό.

  • Επισκέφτηκε τα Σπαρτιά στο νότιο τμήμα της Κεφαλονιάς και στη συνέχεια το Φισκάρδο, στο βόρειο τμήμα του νησιού
  •    Πρώτον, από την Villa Ήφαιστος, μπορούσε να δει τον κόλπο του Λουρδά και της Ζακύνθου   
  •   Καλαίσθητες τοπικές, οικογενειακές επιχειρήσεις εστιατόρια βρέθηκαν σε όλο το νησί  
  •    Η νυχτερινή ζωή είναι σχεδόν ανύπαρκτη, έτσι πέρασε ενέργεια εξευρευνώντας κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Το  Φισκάρδο, κάποτε ένα απομακρυσμένο αλιευτικό λιμάνι, είναι τώρα ένα κέντρο yachting παγκόσμιας κλάσης

Για περισσότερα από 2.000 χρόνια, εισβολείς έχουν αγωνιστεί για την ένδοξη Κεφαλονιά. Ρωμαίοι, το Βασίλειο της Νάπολης, η Ενετική Δημοκρατία, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι Γάλλοι, Βρετανοί και, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ιταλοί και οι Γερμανοί έχουν αφήσει τα σημάδια τους.

Ευτυχώς, οι σημερινοί κάτοικοι, έχουν αποφασιστικά αντισταθεί στην καταπάτηση του μαζικού τουρισμού. Έτσι, αντί εστιατόρια fast-food, θα βρείτε τις όμορφες, οικογενειακές ταβέρνες που κάνουν αυτό το νησί έναν παράδεισο για τους καλοφαγάδες.

Μεγάλα δάση από πεύκα, κυπαρίσσια και κέδρους εξακολουθούν να σαρώνουν τις απότομες πλαγιές, που συχνά καταλήγουν σε γκρεμούς κιμωλίας άσπρης σαν εκείνες του Ντόβερ, ή σε παραλίες με βότσαλα και άμμο,
μια θάλασσα που τα ζεστά ηλιόλουστα νερά είναι εντυπωσιακά καθαρά .


 Η διάσημη καμπύλη της παραλίας του Μύρτου, πολλά μικρά χωριά της ενδοχώρας υπάρχουν στο δρόμο προς το Φισκάρδο

 Στην ενδοχώρα, οι δρόμοι, περιτυλίγονται γύρω από τα βουνά των οποίων οι προσβάσιμες πλαγιές είναι τυλιγμένες σε ελαιώνες, αμπελώνες και ευτυχώς είναι χωρίς υπερβολική κίνηση.

Εμείς προσγειωθήκαμε στο μοναδικό αεροδρόμιο του νησιού κοντά στην πρωτεύουσα του Αργοστολίου, περπατήσαμε μόλις πέντε λεπτά στο γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων, και είμασταν γρήγορα στο δρόμο μας προς το χωριό Σπαρτιά στη νότια ακτή.

Μείναμε πρώτα στην υπέροχη Villa Ηφαίστου. Η θέα από την σκιερή βεράντα μας ήταν υπέροχη - πραγματικά, η Αμερικάνα σύζυγός μου έλεγε «καταληκτικό».


Ο Richard Johnson μιλάει για την παρθένα φύση της Κεφαλονιάς

Ο κόλπος του Λουρδά, με τις μεγάλες αμμώδεις παραλίες, απλωνόταν μπροστά μας, ενώ το γειτονικό νησί της Ζακύνθου φαινόταν στο βάθος ομιχλώδες.

Ο Ήφαιστος είναι μια σύγχρονη βίλα με μια καλά εξοπλισμένη κουζίνα, και μας αρέσει να μαγειρεύουμε. Ωστόσο, μετά από μια κουραστική μέρα ταξιδιού, αποφασίσαμε ότι χρειαζόμασταν ένα κοκτέιλ, μια καράφα λευκό κρασί και ένα καλό ψάρι για δείπνο.

Δεν θέλαμε να οδηγήσουμε κατά μήκος συστροφών λωρίδων, έτσι καλέσαμε ένα ταξί για να μας μεταφέρει στην πανέμορφη τοποθεσία και μεγάλης υπόληψης εστιατόριο Water Way στην παραλία Σπαρτιά.

Ο ιδιοκτήτης είναι ένας ντόπιος ψαράς, οπότε τα καλύτερα αλιεύματα του πηγαίνουν στην κουζίνα, η οποία προεδρεύεται από τη σύζυγό του, ενώ η γοητευτική κόρη του Tepsi είναι υπεύθυνος του μπροστινού μέρους του σπιτιού.


Από τον κόλπο του Λουρδά , μπορείτε να δείτε το νησί της Ζακύνθου , όπου βρίσκεται η πανέμορφη παραλία Ναυάγιο


 Μια σαρωτική θέα, τα γαλαζοπράσινα νερά του κόλπου στον Λουρδά

 

Το νησί είναι γεμάτο με διάφορα πράγματα για να δεις σε ημερήσιες εκδρομές, αλλά η νυχτερινή ζωή είναι σχεδόν ανύπαρκτη, έτσι αποφασίσαμε να μείνουμε στο σπίτι τα βράδια και να εξερευνήσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ελέγξαμε την σειρά από παραλίες γύρω από κόλπο του Λουρδά και βρήκαμε πολλά καλά εστιατόρια.

Στην κορυφή της πτήσης από εύκολα σκαλοπάτια από την παραλία του Λουρδά, βρήκαμε το εστιατόριο της Λωρραίνης Magic Hill, με
υπέροχο φαγητό ετοιμασμένα από το ομώνυμο ιδιοκτήτη με συστατικά από βιολογικό αγρόκτημα του συζύγου της.
 
Οι μερίδες ήταν γενναιόδωρες και υπήρχε μια υπέροχη θέα του κόλπου και του γειτονικού νησιού της Ζακύνθου.

Έχουμε ψωνίσει τις προμήθειες για τα βραδινά γεύματα μας στο λιμάνι του Αργοστολίου. Κάποιος μπορεί να αγοράσει αλιεύματα νυχτερινών ψαριών κατευθείαν από τα πλοία σκάφη που βρίσκονται στην παραλιακή (παρκάρεται όπου σας αρέσει, είναι δωρεάν
).


Η δημοφιλής χρυσή παραλία της Σκάλας βρίσκεται ακριβώς στο τέλος του κόλπου


 Η πόλη του Αργοστολίου είναι ιδανική για προμήθειες , συμπεριλαμβανομένων των αλιευμάτων

 

Απολαυστικές εκδρομές στην εξοχή μας πήγαν στο ερειπωμένο κάστρο στην κορυφή του λόφου του Αγίου Γεωργίου, κοντά στα Περατάτα, και το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου. Στα δύο σημεία η είσοδος είναι ελεύθερη, και μην χάσετε το Castle καφενείο ακριβώς έξω από τις πύλες. Οι ενθουσιώδεις ιδιοκτήτες του είναι Έλληνες / Άγγλοι και προσφέρει εξαιρετική ποιότητα τροφίμων σε ένα σκιερό κήπο.

Η Μονή του Αγίου Γερασίμου βρίσκεται σε μια κοιλάδα επειστρωμένη με αμπέλια βόρειο-ανατολικά του κάστρου. Ξαναχτίστηκε στο βυζαντινό στυλ της δεκαετίας του 1960, το πρωτότυπο έχει καταστραφεί κατά τη διάρκεια ενός σεισμού το 1953.

Οι τοίχοι του είναι διακοσμημένοι με πληθωρικό στυλ, με βιβλικές σκηνές, και ένας τεράστιος πολυέλεος κρέμεται από το ταβάνι.

Μας άρεσε πολύ η διαμονή μας στο νότο, αλλά για τη δεύτερη εβδομάδα της παραμονής μας ήρθε η ώρα να πάρουμε το αυτοκίνητο 35 μίλια προς το Φισκάρδο, στο βόρειο ακρωτήρι του νησιού.

Το ταξίδι πρόσφερε υπέροχη θέα της ακτής - όπως την περίφημη καμπύλη της παραλίας της Μύρτου - καθώς και πολλά μικρά χωριά της ενδοχώρας.

Το Φισκάρδο, μόλις ένα απομακρυσμένο αλιευτικό λιμάνι, έχει μεταμορφωθεί σε ένα κέντρο yachting παγκόσμιας κλάσης, με κομψά εστιατόρια και μπουτίκ συνωστίζονται σε κάθε σπιθαμή της προκυμαίας.


 Η δεύτερη εβδομάδα της διαμονής μας ήταν σε απόσταση 35 μιλίων μακριά στο Φισκάρδο , στο βόρειο τμήμα του νησιού

 

Είναι σαν το St Tropez στα παλιά χρόνια. Η βίλα μας, Island View, βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου με θέα το λιμάνι. Από τις βεράντες του και την πισίνα του τα γειτονικά νησιά Ιθάκη - μυθική πατρίδα του Οδυσσέα - και Λευκάδα φαινόντουσαν μέσα από τη γαλάζια θαλασσινή ομίχλη.

Βρήκαμε μερικές ελκυστικές παραλίες που απείχαν λίγα λεπτά με τα πόδια από το Φισκάρδο. Δύο από τα αγαπημένα μας ήταν η Αγία Ιερουσαλήμ και οι Αλατιές, και στις δυο φτάνεις με στροφή δεξιά έξω από το χωριό του Maganos και ακολουθώντας τις πινακίδες.

Η Αγία Ιερουσαλήμ θεωρείται ένας «μυστικός» χώρος, ερημικός ακόμη και τον Αύγουστο. Όταν τον επισκεφθήκαμε (τον Σεπτέμβριο), λιγότερα από μια ντουζίνα άνθρωποι απολαμβάναν τις ξαπλώστρες που παρέχονται
.


 Η παραλία της Αγίας Ιερουσαλήμ θεωρείται ένα «μυστικό» μέρος , ειρηνικό ακόμη και τον Αύγουστο , και ένα από τα αγαπημένα του συγγραφέα

 

Υπάρχει μια εξαιρετική ταβέρνα, με φρέσκο ψάρι και πιάτα από ένα μενού που αλλάζει καθημερινά. Οι Αλατιές, από την άλλη πλευρά, είναι ένας μικρός ορμίσκος με μια μικροσκοπική παραλία.

Είναι υπέροχα για να κολυμπήσετε εκεί. Ανάμεσα στα έλατα πάνω από την παραλία υπάρχει ένα μοντέρνο εστιατόριο όπου έχει φρέσκες
γαρίδες.

Εκτός από ένα απόγευμα στη βροχή (ήμασταν σε ένα ταξίδι στη Λευκάδα30 λεπτά έξω από το Φισκάρδο, μια αναπάντεχη καταιγίδα μας χτύπησε και έβρεχε για το υπόλοιπο του ταξιδιού), ο καιρός ήταν τέλειος.

Είχαμε μια υπέροχη εμπειρία με όμορφα τοπία, καλό φαγητό και διασκέδαση, όταν τα θέλαμε. Μπορώ να καταλάβω, γιατί τόσοι πολλοί
άνθρωποι ήθελαν να εισβάλουν την Κεφαλονιά!http://www.dailymail.co.uk