Κυριακή, 16 Φεβρουάριος 2020 22:22

«Έφυγε» από τη ζωή η Τιτίκα Νικηφοράκη, η γηραιότερη Ελληνίδα ηθοποιός

  • Κατηγορία Lifestyle

Ήταν 105 ετών - Δείτε τη μοναδική τηλεοπτική της συνέντευξη

 

 

Είχε γεννηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρωτοεμφανίστηκε ως ηθοποιός στο «Εθνικό Θέατρο» το 1935, στον  «Πέερ Γκυντ» του Ερρίκου Ίψεν. Υπήρξε σύζυγος του Νίκου Χατζίσκου, με τον οποίο εμφανιζόταν για μία περίοδο ως συνθιασάρχης στο πλάι του. 

Ο Σπύρος Μπιμπίλας ήταν από τους πρώτους που κοινοποίησαν τη δυσάρεστη είδηση στα social media


 
 
Ο ηθοποιός Δημήτρς Καραβιώτης, που ήταν μαθητής της, ανέβασε μια συγκινητική φωτογραφία λίγο πριν το τέλος της. Κοντά της, τις τελευταίες ώρες της, ήταν οι παλιοί αγαπημένοι μαθητές της που της κρατούσαν το χέρι.


Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε για την απώλεια της ηθοποιού: «Η Τιτίκα Νικηφοράκη, ακόμη και μετά τα 100 της χρόνια, εξακολούθησε να είναι ένα πνεύμα ζωηρό, ανήσυχο, δημιουργικό, η αγαπημένη δασκάλα εκατοντάδων μαθητών του "Εθνικού Θεάτρου", που ξεχώριζαν την προοδευτική διδασκαλία της και την περιέβαλλαν με αγάπη μέχρι το τέλος. Υπήρξε μια μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, μια σπουδαία ηθοποιός και μεταφράστρια. Μαζί με τον σύζυγό της, Νίκο Χατζίσκο, πρόσφεραν πολλά στη θεατρική έρευνα, ιδρύοντας το θέατρο «Κάβα», καθώς και άλλες σκηνές, πρωτοποριακές για την εποχή τους. Δίδαξε τα κλασικά έργα, αλλά και δραματοποιημένα τα κείμενα του Παπαδιαμάντη, του Ροΐδη, του Μακρυγιάννη, εισάγοντας νέες μεθόδους διδασκαλίας. Η συμβολή της είναι ανεκτίμητη στο ελληνικό θέατρο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους της».


 
Δείτε την Τιτίκα Νικηφοράκη να απαγγέλει την «Πάτμο» του Οδυσσέα Ελύτη για την εκπομπή «ΕΣΤΙΝ ΟΥΝ» του Ηλία Μαλανδρή, το 1992. 


Η Τιτίκα Νικηφοράκη στη μοναδική της τηλεοπτική συνέντευξη, στον Ηλία Μαλανδρή και την εκπομπή «ΕΣΤΙΝ ΟΥΝ» στο Seven X, μιλάει για την πορεία της και τον Νίκο Χατζίσκο, ενώ προβάλλονται σπάνια αποσπάσματα από παλαιότερες θεατρικές εμφανίσεις της.


 
 
Πηγή protothema.gr