Δευτέρα, 28 Μάιος 2018 04:04

Όλα όσα δεν γνωρίζετε για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Τον Άγιο Βαλεντίνο ετοιμάζονται να γιορτάσουν σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο, αφού κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου έχει την τιμητική του ο… έρωτας!

Ποιός όμως ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος;

Το έτος 270 μ. Χ. υπήρχε ένας παπάς σε μια εκκλησία κοντά στη Ρώμη που ονομάζονταν Βαλεντίνος. Εκείνη την εποχή, η Ρώμη ήταν κάτω από τη διακυβέρνηση του αυτοκράτορα Κλαύδιου II. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η παιδεία, η οικονομία και το εμπόριο δεν πήγαιναν καλά και είχαν μία συνεχή πτώση. Υπήρχαν πολλοί πόλεμοι εξαιτίας της έλλειψης αποτελεσματικής διοίκησης ενώ η φορολογία αυξάνονταν. Δεδομένου ότι ήταν μια μεγάλη αυτοκρατορία, χρειάζονταν περισσότεροι στρατιώτες προκειμένου να την προστατεύσουν από τους εχθρούς.

Ο Κλαύδιος II πίστευε ότι ο γάμος θα δέσμευε τους στρατιώτες συναισθηματικά στις οικογένειές τους, εξαιτίας του οποίου δεν θα ήταν σε θέση να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στην εργασία τους. Ως εκ τούτου, απαγόρευσε τον γάμο για να εργάζονται αποτελεσματικά οι στρατιώτες.

Βλέποντας την κατάσταση των νεαρών εραστών, ο Άγιος Βαλεντίνος συναντιόταν μαζί τους σε μυστική τοποθεσία και τους πάντρευε στα κρυφά. Όταν ο Κλαύδιος II το έμαθε, διέταξε την ποινή του θανάτου για τον Βαλεντίνο.

Έτσι, ο Βαλεντίνος βασανίστηκε και αποκεφαλίστηκε στις 14 Φεβρουαρίου 270 μ. Χ. Πιστεύεται ότι ο ίδιος ο Βαλεντίνος έστειλε το πρώτο ερωτικό γράμμα στην ερωμένη του, ένα κορίτσι το οποίο ερωτεύτηκε όταν ήταν στη φυλακή. Ήταν ένα γράμμα αγάπης με την υπογραφή «from your Valentine» (από τον Βαλεντίνο σου), φράση που είναι γνωστή και σήμερα.

Σήμερα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι επίσημη γιορτή στην Αγγλικανική κοινότητα και στη Λουθηρανική εκκλησία.

Η ημέρα συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων από τον Τζέφρι Τσόσερ στον ύστερο Μεσαίωνα, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα. Τον 18ο αιώνα στην Αγγλία εξελίχθηκε σε περίσταση κατά την οποία οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα ή ευχητήριες κάρτες. Στην Ευρώπη, κλειδιά του Αγίου Βαλεντίνου δίνονταν στους εραστές «ως ένα ρομαντικό σύμβολο και πρόσκληση για να τους ξεκλειδώσουν την καρδιά», καθώς και στα παιδιά, ώστε να απομακρύνουν την νόσο του Αγίου Βαλεντίνου. Τον 19ο αιώνα οι χειρόγραφες κάρτες αντικαταστάθηκαν από μαζικής παραγωγής ευχητήριες κάρτες.

Η ελληνική εκδοχή της Γιορτής των Ερωτευμένων

Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και, όπως ήταν φυσικό, η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε. «Ο άγιος αυτός είναι για μας ανύπαρκτος. Είναι μια μυθοπλασία δυτικής προέλευσης», δηλώνουν άνθρωποι της Εκκλησίας. Με τη σειρά της και η Καθολική Εκκλησία στην αναθεώρηση του γενικού εορτολογίου της το 1969 υποβίβασε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε τοπική εορτή, επειδή δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για τον βίο του, παρά μόνο ότι ετάφη στη Βία Φλαμίνια της Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου.

Όταν, όμως, ο ξενόφερτος άγιος άρχισε να μπαίνει για τα καλά και στη ζωή των Ελλήνων και η ημέρα αυτή να καθιερώνεται και στη χώρα μας ως η ημέρα των ερωτευμένων στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 με πρωτοβουλία των ανθοπωλών, εκπρόσωποι της Εκκλησίας πρότειναν οι Έλληνες ερωτευμένοι να τιμούν και να γιορτάζουν αγίους που υπάρχουν στο ορθόδοξο εορτολόγιο.