Τρίτη, 17 Σεπτέμβριος 2019 03:19

Έτσι θα βάψετε πασχαλινά αυγά χωρίς να σπάσουν!

Παραδοσιακά το βάψιμο των πασχαλινών αυγώ γίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη, ενώ το τσούγκρισμά τους γίνεται την ημέρα της Ανάστασης, μόλις ακουστεί το “Χριστός Ανέστη!”

Ωστόσο πολλές φορές δεν μπαίνουμε στη διαδικασία μας και φοβόμαστε μην σπάσουν.

Δείτε παρακάτω τον τρόπο βαψίματος για άψογο αποτέλεσμα

  • Επιλέξτε τα άσπρα αυγά και όχι τα σκούρα μπεζ καθώς θα βαφτούν πολύ καλύτερα και το κόκκινο χρώμα θα είναι εντονότερο.
  • Για να μην ραγίσουν τα αυγά θα πρέπει να έχουν περίπου την ίδια θερμοκρασία με το νερό. Οπότε καλό θα είναι να τα βγάλετε νωρίτερα από το ψυγείο και να τα αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για κάποιες ώρες
  • Πλύνετε τα προσεκτικά ώστε να τα καθαριστούν από κάθε βρωμιά και να σιγουρέψετε ότι η επιφάνεια τους θα είναι λεία για το βάψιμο.
  • Τοποθέτησε μια μικρή στρώση στην κατσαρόλα έτσι ώστε να μην είναι στριμωγμένα μεταξύ τους και να αποφευχθεί το σπάσιμο, ενώ μπορείς να βάλεις στον πάτο κι ένα μικρό πανάκι, που θα απορροφά τους κραδασμούς κατά τον βρασμό.
  • Προσθέστε στο νερό από 1κ.γ. ξίδι για κάθε αβγό που έχετε στο κατσαρολάκι και έπειτα ανοίξτε το μάτι. Το ξίδι βοηθά τις πρωτεΐνες στο ασπράδι του αβγού να σχηματιστούν πιο γρήγορα και να «δέσουν» τις ρωγμές στο κέλυφος πριν ανοίξουν. Αφήστε τα αβγά να βράσουν για 8 λεπτά ώστε να γίνουν σφιχτά.
  • Το καλύτερο κόλπο όμως είναι μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει, να σβήσεις εντελώς τη φωτιά και ν' αφήσεις την κατσαρόλα σκεπασμένη πάνω στο μάτι για 15 με 20 λεπτά
  • Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμη βαφή ακολούθησε πιστά τις οδηγίες για να υπολογίσετε το χρόνο που απαιτείται να τα αφήσετε βυθισμένα μέσα σε αυτήν. Στη συνέχεια βγάλτε προσεχτικά τα βαμμένα αβγά με ένα μεγάλο κουτάλι αφήνοντας τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή μεγάλη πιατέλα.